pátek 15. května 2015

Broumovská skalní dovolená

Letošní první dovolená. Jarní, než se vyrojí turisté. Vyrazili jsme jen na pár (tedy dva páry) dnů. V plánu byla - jako vždycky - turistika. Jako výchozí bod jsem vybrala Broumov, hotel Manonr House.



Hotel jsem našla náhodou na netu. Ubytování to nebylo úplně levné, ale opravu hezké - vila, která mi tak trochu připomínala anglický styl, nově rekonstruovaná a situovaná do zahrady. Hotel je celý bezbariérový a ač má jen 10 pokojů, tak má i výtah (hodil se, když nás večer bolely nohy - pokoj jsme měli ve druhém patře). Měli jsme velký, hezky zařízený pokoj s moderní koupelnou, prostě spokojenost a soulad s tím, co hotel nabízí na svých webokách. Mimochodem, protože ještě není plná sezóna, byli jsme jediní ubytovaní (jediní hosté ne, protože do restaurace chodili i hosté "z ulice").
Na jídlo jsme využívali hotelovou restauraci. Snídaně (byly v ceně ubytování) - pečivo, sýry, uzeniny, musli, jogurty, ovoce, džem, med, máslo, paštika, džus, čaj (asi i kafe, ale my ho ani jeden nepijeme, takže jsme to nezjišťovali), domácí sladké pečivo (závin nebo taštičky s džemem) a pokud bychom chtěli (což jsme nechtěli), tak i míchaná vejce nebo párek. Večeře jsme si vybírali z jídelního lístku - ceny slušné, výběr taky a vařili dobře. Za zmínku stojí možnost objednat si jídlo na lávovém kameni, kdy jsme dostali každý svůj lávový kámen, na kterém jsme si sami vybrané maso a zeleninu ogrilovali. K tomu pečená brambora s tvarohovým krémem - super to bylo (a nacpala jsem se víc, než by asi bylo vhodné). Obědy jsme vypouštěli - chodili jsme ve skalách, takže to spravila svačina do batohu (a pivo, pokud jsme potkali otevřenou hospodu). A pivo (které si pravidelně všude dáváme po návratu z výletu a manžel i k večeři, takže je to pro nás informace důležitá) - v hotelové restauraci měli Radegast a místního olivětínského Opata - manžel se držel vyzkoušeného Radegasta, já ochutnala Opata. Nejsem velký pivař, takže chuťově mi přišel celkem OK, ale podstatnou nevyýhou bylo to, že jsem na něj čekala o dost déle než manžel na Radegast (hodně pění, takže déle trvá, než se dotočí). Tak jsem pak přesedlala taky na Radegast.
Asi budu vypadat jako reklamní agent hotelu (což nejsem), ale moje (nebo tedy naše, protože jsme se s manželem shodli) hodnocení je - SUPER (a asi se vrátíme). Hezké prostředí, dobrá kuchyně a velmi ochotný a profesionální personál.

Celou dovolenou jsme strávili v pohorách - byla ve znamení turistiky ve skalách. Vyšlo nám krásně počasí (zmokli jsme až poslední den a to ne nijak moc), takže jsme si udělali 4 moc hezké výlety, jeden dokonce do Polska. Jednotlivé výlety si zaslouží samostatné články, které přidám postupně. Teď jen přidám pár slov o Broumovu, který byl naší základnou.

Broumov

Broumov je historické město, jehož historie se datuje už od 12. století. Památek má celkem dost, ale přiznám se, že jsme Broumovu věnovali jen podvečeřní procházku v neděli po příjezdu, a tak jsme se s městem seznámili jen tak "letem světem".
Došli jsme se podívat na hřbitovní kostelík Panny Marie, ke kterému jsme to měli do hotelu jen kousek. Jde o jednu z nejstarších dřevěných sakrálních staveb ve Střední Evropě. Je postaven bez jediného hřebíku a zajímavý je i krytý ochoz, ve kterém jsou umístěny jednak opisy desek s historií města (obsahují častné poukazy na neúrodu a drahotu a taky informaci o náletu kobylek) a zajímavé náhrobní desky ze zrušených hrobů. Prý má i zajímavou výmalbu, ale my jsme se dovnitř bohužel nepodívali - kostelík je otevřen jen od června do září.


Pak jsme si prošli historické centrum - náměstí a okolní uličky. Náměstí (na kterém naštěstí nikoho nenapadlo vystavět nějaké nákupní centrum nebo kulturák) vévodí impozantní morový sloup (na fotce trochu přesvícený zapadajícím sluníčkem) a přišlo mi, že domy, které náměstí lemují, vytvářejí takový příjemný harmonický celek.

1

Zavítali jsme i do areálu broumovského kláštera, který byl založen břevovskými benediktiny už ve 13. století, později prošel barokní přestavbou (podle návrhu K. I. Dientzenhofera). V 50. letech sloužil jako internační tábor pro řeholníky. V současné době probíhá jeho obnova a revitalizace. My jsme vzhledem k poněkud pokročilejší hodině už nezvládli prohlídkový okruh a tak jsme se museli spokojit jen s prohlídkou klášterních budov zvenčí a s procházkou čerstvě obnovenými klášterními zahradami. Ale i tak to stálo za to.




(Částečně čerpáno ze stránek města Broumov)

Žádné komentáře:

Okomentovat