pátek 19. června 2015

Broumovské stěny

První výlet naší skalní dovolené směřoval do Broumovských stěn, které se nachází v oblasti mezi Policí nad Metují a Broumovem. Jsou tvořeny asi 12 km dlouhý hřebenem, který se táhne jihovýhodním směrem. Jejich skalnaté temeno je místy jen několik metrů široké a směrem Do Broumovské kotliny spadá příkrými skalními stěnami, kdežto do Polické pánve se Stěny svažují mírněji a jsou rozbrázděny hlubokými údolími vytvářejíci malá skalní města. Od roku 1956 je celá oblast chráněna jako Národní přírodní rezervace o rozloze 638 ha v rámci CHKO Broumovsko.



Jako výchozí bod jsme zvolili vesničku Suchý Důl - kousek za ní jsme "odložili" auto, kterým jsme se tam nablížili. Vyrazili jsme po modré, abychom po chvilce pokračovali po žluté. Z té jsme si udělali malou odbočku k tzv. Suchodolské Niagaře, což je vodopád na potoce protékajícím Hájkovou roklí (v květnu tedy Niagaru zrovna moc nepřipomínal Smějící se).


Po červené jsme popošli k rozcestí U Ovčína a po žluté pokračovali Ovčí roklí (místy bahnem) na vyhlídku Modrý kámen. Po žluté jsme se přesunuli znovu na červenou, která nás vedla mezi skalami přes další dvě vyhlídky - Supí hnízdo a Skalní divadlo (odtud je zvlášť pěkný výhled na skály Broumovských stěn) až ke kapli Panny Marie Sněžné na Hvězdě (671 m.n.m).
Kaple byla postavena v letech 1732-1733 podle návrhu K.I Dientzenhofera, v období josefínských reforem zrušena a posléze v polovině 19. stol. znovu obnovena. Má zajímavý půdorys pěticípé hvězdy, přítup na ni vede přes kamenný můstek a z ochozu, kterým je lemována, je nádherný výhled směrem na Broumov.
Kromě kaple je na Hvězdě i turistická chata postavená ve švýcarském stylu. Tady bylo v plánu pivo, ale nakonec jsme bohužel chatu shlédli pouze zvenku - holt pondělí a zavírací den Překvapený).


Z Hvězdy jsme pokračovali po modré přes Strážnou horu a Honský Špičák na Honské sedlo a odtud po zelené zpět na Hvězdu. Tam jsme poněkud zazmatkovali a namísto červené přes Kovářovu rokli, jak jsme měli původně naplánováno, jsme to do Hlavňova vzali po jiné červené (to je z toho, když skoro z jednoho místa vycházi dvě stejnobarevné turistické trasy a jeden nedává dost pozor), takže jsme v Hlavňově vyšli poněkud jinde než jsme předpokládali. Na rozcestí, odkud jsme chtěli dál pokračovat po modré, jsme to tedy vzali kus vesnicí po silnici a pak po žluté. No a po modré už jsme pak bez problémů dorazili zpět do Suchého dolu k autu.
Celkem cca 20 km.

Žádné komentáře:

Okomentovat