úterý 14. července 2015

Teplické skály

Kdyby tento výlet měl dostat nějaké indiánské jméno, tak by se jmenoval "Výlet změněných plánů". Protože i tentokrát jsme se k cíli výletu "nabližovali" autem, měli jsme vymyšlenou trasu do kruhu. Výchozí místo osada Skály. Změna první - ukázalo se, že na vybranou silničku, kudy jsem naplánovala příjezd, je vjezd zákázán. Dobrá - výchozí bod budou Teplice nad Metují - stejně jsme přes ně plánovali jít. Změna druhá - u vstupu do Teplických skal jsme zjistili, že část modré, po které jsme chtěli jít, je v rekonstrukci. Vyrážíme tedy na "objízdnou" trasu (jejíž plánek jsme dostali při placení vstupného), což nám trochu přidává k plánovaným kilometrům. A z toho (a posezení u piva) nakonec vyplynula změna třetí - konstatovali jsme, že pořádnou prohlídku skalního bludiště na zelené už by asi nebylo dost času a rozhodli se vrátil se zpět do Teplic po modré, která je jednak kratší a jednak jednodušší.

Kousek od vstupu do Teplických skal



Teplické skály jsou součástí Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály. Od Adršpašských skal s kterými vytváří souvislou plošinu jsou kaňonem Vlčí rokle. Najdeme zde až 70 metrů vysoké skalní stěny a věže, sevřená skalní náměstí, puklinové jeskyně i úzké soutěsky. My jsme je při tomto výletu neprošli zdaleka celé - i díky rekonstrukci části turistické stezky.
Náš okruh začal ve zmiňovaných Teplicích nad Metují, kde jsme zaparkovali přímo u vstupu do skalního města (platí se vstupné - 70 Kč). Vyrazili jsme o modré, ze které nám nezbylo nic jiného než odbočit na žlutou do Vlčí rokle, která nás vedla až na rozcestí Pod sedmi schody. Tam jsme se opět potkali s modrou, po které jsme nejpre stoupali a dál nás vedla už více méně po rovině až na rozcestí Nad roklinami. Odtud je nádherný výhled směrem do Anenskéhé údolí. Dál značka pokračovala do skalního bludiště, občas byla vylepšená nějakou úzkou prolézačkou, žebříkem nebo lávkou přes bažinku. A pořád bylo na co koukat...

Nad Roklinkami - výhled do Anenského údoli

"Kamenný strom"

Ze skal jsme se pak skutáleli na rozcestí Záboř (zaniklá osada) a na chvíli se připojili na zelenou. Dlouho jsme na ní nevydrželi - na rozcestí Pod Zvětralým vrchem jsme odbočili na žlutou na po té jsme nejprve přes louky, pak po kraji lesa došli až do osady Skály (odkud jsme původně chtěli vyrážet). Cesta nám utíkala rychle díky spoustě pěkných výhledů jak na Teplické skály, tak na rozhlednu Čáp, který byla jedním z našich dalších cílů.

Nejdřív jsme ale měli v plánu zacházku na zříceninu hradu Skály (Bischofstein). Tento hrad (původně zvaný Katzenstein) měl část místností částečně vysekaných do skal a skály byly i součástí jeho opevnění. Založen byl ve 14. století, ovšem už ke konci 16. století je uváděn jako pustý. Nahradil ho zámeček vystavěný v polovině 16. století dole v podhradí. Na zříceninu vede poměrně nedávno upravená značená cesta (červená TZ), vstup je volný. Původní budova zámečku se zajímavým krytým schodištěm slouží jako restaurace (čepovali Olivětín a mají i příjemné posezení venku), novější budova pak jako hotel.

Zřícenina hradu Skály

A protože jsme se v restauraci poněkud rozseděli u piva, tak jsme u něj rovnou přehodnotili naše plány. "Vzdali" jsme cestu po zelené značce skalami a rozhodli se jít pouze na rozhlednu Čáp a odtud se kousek vrátit a po silničce se napojit na modrou TZ. Po té jsme došli až na rozcestí Nad Kamencem a zkratkou přímo dolů po sjezdovce sešli do Teplic a po červené už jen kousek k parkovišti u vstupu do skal.

Skály na vrcholu Čápu                                         Rozhledna na Čápu

Žádné komentáře:

Okomentovat