neděle 20. prosince 2015

Plněný hermelín a šneci z lískového těsta

V sobotu jsem doma pořádala pro kamarády - sběratele (čajových přebalů Smějící se) tradiční Předvánoční čajování. Hlavní náplní našeho setkání sice je výměna čajových přebalů a řešení různých sběratelských důležitostí (které nesběratelé nemůžou pochopit) , ale samozřejmě si taky uvaříme čaj (a obvykle i otevřeme lahev vína) a k tomu se hodí něco zakousnout. A protože hosté většinou donesou na ochutnání nějaké cukroví, já většinou chystám něco slaného. Tradicí už jsou šneci z lískového těsta (které mi všichni chválí) a letos jsem je doplnila ještě plněnými hermelíny.






Šneci z lískového těsta

Suroviny: 1 balení hotového, už rozváleného lískového těsta, cca 200g šunky, cca 150g sýra Niva, černý sezam
Postup je víc než jednoduchý - těsto rozrolujeme, pokladme plátky šunky a posypeme strouhanou Nivou (asi 1,5 cm na jednom delším kraji necháme volný, bez náplně a potřeme ho buď rozšlenaným vajíčkem nebo vodou). Pomocí papíru, na kterém bylo těsto plát znovu zarolujeme - ale tak, že stáčíme od delší strany. Snažíme se rolovat hodně napevno. Kraj potřený vajičkem (vodou) dobře přitiskneme. Roládu pak krájíme asi na centimetrové plátky (dobré je nechat ji přetím nějakou dobu v lednici, aby trochu víc ztuhla), které rozložíme na plech vyložený pečídím papírem, posypeme sezamovým semínkem a pečeme na 220° asi 25 až 30 minut.

Plněný hermelín

Suroviny: hermelíny, máslo nebo lučina., česnek, vlašské ořechy, hroznové víno nebo vlašeké ořechy na ozdobení
Hermelíny prokrojíme na poloviny a vydlabeme lžičkou vnitřky (opatrně, abychom se neprodlabali skrz). V mixeru nasekáme vlašské ořechy, přidáme vydlabané vnitřky, máslo (lučinu) a umixujeme, aby se vše spojilo (pokud je to moc husté, můžeme přidat trochu mléka, ale opatrně, hmota by měla mít konzistenci jako tavený sýr, neměla by téct). Přimícháme prolisovaný česnek. Hmotu pak naplníme zpět do vydlabaných půlek hermelínu, které znovu spojíme, zabalíme do alobalu a necháme v lednici uležet. Před servírováním nakrájíme na osminky a ozdobíme pomocí párátka kuličkou hroznového vína (nebo půlkou vlašského ořechu).

Žádné komentáře:

Okomentovat