neděle 13. prosince 2015

Vánoční cukroví

Pečete na Vánoce? Pokud ano, máte své rodinné oblíbené druhy, které nesmí na vánočním stole chybět nebo raději experimentujete a zkoušíte každý rok něco nového? A dáváte přednost klasice nebo se snažíte o nějaké zdravější varinaty?
Já peču docela ráda - obvykle začínám první adventní neděli. A zadělané těsto na perníčky pro mne bývá takovou první předzvěstí Vánoc - spolu s první zapálenou svíčkou na adventní věnci. Letos se to tedy sešlo nějak tak, že jsem první těsta zadělávála až na druhou adventní něděli a peču až o tomto víkendu. Ale peču...
Cukroví ve vlastní domácnosti peču už třicet let, za tu dobu jsem vyzkoušela různé druhy (prošla jsem i obdobím cukroví nepečeného v době, kdy má kuchyň byla vybavena pouze dvouvařičem), postupně obměňovala a vyřazovala. Brzy do tohoto procesu se svými chutěmi vstoupil manžel a posléze ještě syn. Každý máme své oblíbené, takže se výběr ustálil na asi deseti druzích, které dělám pravidelně (a které tedy nepatří do receptáře zdravé výživy).

(vanilkových rohlíčků si nevšímejte - ty nepeču,
nýbrž bártruju za vosí hnízda s mámou)





A tady jsou recepty na to, co je o Vánocích pravidelně na našem táce s cukrovím. Letos ještě bez pořádných fotek, protože dokočovací práce (třeba zdobení perníčků) probíhají až těsně před svátky (obvykle o poslední adventní neděli) a taky některé druhy nemám ještě vůbec, protože je lépe je dlouho neskladovat. Ale zase jsem si říkala, že kdyby se chtěl někdo inspirovat, tak poslení adventní neděli už je skoro pozdě. V rodinném archivu jsem našla jednu fotku tácu s cukrovím z minulých let, tak poslouží jako ilustrace. A příští rok třeba udělám update celého článku, aby tam bylo i víc fotek (a možná i lepší (třeba se do té doby naučím líp fotit).


Oříškové pusinky

4 bílky, 180 g cukru (krupice), 200 g strouhaných lískových oříšků + hrst celý na zdobení, špetka soli
Bílky ušlenáme se špetkou soli do pevného sněhu, rychle zašleháme cukr a pak už jen metlou vmícháme strouhané oříšky. Na plech vyložený pečícím papírem děláme malé pusinky, které nahoře zdobíme půlkou lískového oříšku (oříšky na zdobení doporučuji předem nechat chvíli opražit na sucho v troubě a pak je promnout v utěrce, aby se zbavily hnědé slupky). Pečeme na 130° až 150° asi 20 až 30 minut.

Linecká kolečka

210 g hladné mouky, 140 g másla, 70 g cukru (moučka), 1 - 2 žloutky, rybízový džem
Všechny suroviny zpracujeme do hladkého těsta, necháme odpočinout v lednici. Na pomoučněném vále vyválíme a vykrajujeme kolečka (srdíčka nebo cokoliv jiného), do poloviny vykrojíme ještě dírku. Pečeme cca na 180° až 200° do růžova. Vychladlé promažeme pikatním džemem (u nás je to rybízový).

Marokánky

250 ml šlehačky, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce cukru (krupice), 25 g másla, 200 g směsi sekaných oříšků, mandlí a sušeného ovoce, čokoláda (na vaření nebo hořká)
Šlehačku dáme zahřívat, přidáme cukr a máslo a po rozpuštění zašleháme metlou mouku. Zahříváme a mícháme metlou až do zhoustnutí. Pak přimícháme směs oříšků a sušeného ovoce. Z hmoty pomocí dvou kávových lžiček děláme malé placičky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca na 180° do zrůžovění. Necháme vychladnout a pak na spodní straně potřeme rozpuštěnou čokoládou.

Medvědí tlapičky (alias pracny)

100 g strouhaných lískových oříšků, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 30 g strouhané čokolády (hořká nebo na vaření), 50 g cukru (moučka), 1/2 lžičky mleté skořice, 5 tlučených hřebíčků (doporučuji přesát přes sítko). Moučkový a vanilkový cukr na obalení
Všechny suroviny propracujeme do těsta, kterým pak plníme formičky (cca do dvou třetin, aby při pečení nelezlo přes kraj). Pečeme cca na 180° až 200°. Jakmile trochu vychladnou, vyklápíme a obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali vanilkový cukr.

Kokosový salám

125 g 100% tuku (bílého - používám Omegu), 1 větší vejce, 80 g cukru (moučka), 25 g kakaa, 125 g dětských piškotů, hrst rozinek předem namočených v rumu, hrst strouhaného kokosu, případné zlomky ostatního cukroví, zbytky oříšků, pokrájeného sušeného ovoce, polev ap. Strouhaný kokos na obalení
Piškoty nahrubo rozdrtíme (část by měla připomínat strouhanku, část by měly být kousky velikosti rozinek). Utřeme vejce s cukrem a kakaem, přidáme rozdrcené piškoty a ostatní ingredience (rozinky včetně rumu, ve kterém byly naložené) a zalijeme rozpuštěným tukem. Promícháme, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu. Tu necháme zchladnout, pak tvarujeme válečky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Uchováváme v chladu. Před podáváním krájíme na šikmé, asi 1 cm silné plátky.

Vosí hnízda

150 g dětských piškotů, 60 g másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, moučkový cukr a máslo na vymazání formičky, pištoty na spodní část.
Náplň: 50 g másla, 80 g cukru (moučka), 1 žloutek, popř. trochu rumu
Piškoty nastrouháme, pomeleme nebo rozmixujeme (popř. rozválíme válečkem) - výsledek by měl vypadat jako strouhanka (doporučuji přesít, aby tam nezůstaly větší kousky - líp se pak s těstem pracuje). Máslo utřeme s kakaem, přidáme nastrouhané piškoty, rum a mléko. Zpracujeme do homogenního těsta. Necháme trochu ztuhnout a pak do formičky vymazané máslem a vysypané moučkovým cukrem vtlačujeme kousky těsta. Pomocí obráceného konce vařečky uděláme uvnitř dutinu a "hnízdo" vyklepneme. Na krém vyšleháme máslo se žloutkem a cukrem (popř. trochou rumu). Hnízda plníme krémem a uzavřeme piškotem. Skladujeme v chladu.

Kokosové kostky

190 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 1 vejce, 30 g másla, 100 ml mléka, lžička prášku do pečiva
Poleva: 150 g másla, 175 g cukru (moučka), 15 g kakaa, 3 lžíce rumu, 3 lžíce mléka
Utřeme vejce s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko a rozpuštěné máslo. Těsto rozetřeme v nízké vrstvě na pekáček a pečeme (cca na 200°, jestli je hotové vyzkoušíme zapíchnutím párátka). Na polevu rozpustíme máslo s cukrem, vmícháme kakao, mléko a rum. Z hotového plátu nakrájíme kostky, které namáčíme do polevy a obalujeme v kokosu. Necháme v chladu ztuhnout. Skladujeme pokud možno v chladu.

Perníčky

250 g hladké mouky, 60 g másla, 60 g cukru (moučka), 1 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce kakaa, 30 g strouhané čoklády (na vaření nebo hořká), 1/2 balíčku prášku do perníku.
Na polevu 1 bílek, cca 150 g cukru (moučka), trochu škrobové moučky a citronové šťávy
Máslo utřeme s cukrem a vejcem a zapracujeme ostatní suroviny. Těsto necháme odpočinou t v lednici. Na pomoučněném vále vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme cca na 180° až 200°. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou a necháme zaschnout. Polevu připravíme utřetním bílku a 2x prosátého cukru, přidáme půl lžičky škrobové moučky a trochu citronové šťávy

Ovocné "špízy"

Libovolné sušené ovoce (rozinky, brusinky, datle, ananas, švestky, papája....), hořká čokoláda, párátka
Sušené ovoce nakrájíme na zhruba stejně velké kousky (tj. zrhuba na velikost rozinek a brusinek, které se krájet nemusí) a střídavě napichujeme na párátko (asi do 2/3). Pak namáčíme do rozpuštěné čokolády a necháme na plechu (táce) vyloženém alobalem ztuhnout. Skladujeme pokud možno v chladu.

Ovocné hrudky

Libovolné sušené ovoce (rozinky, brusinky, datle, ananas, švestky, papája....), popř. sekané mandle nebo oříšky, hořká čokoláda
Tenhle recept je varianta na předchozí špízy. Tentokrát všechno nakrájíme hodně nadrobno. Čokoládu rozpustíme a vmícháme do ní pokrájené suroviny. Poměr by měl být takový, aby kousky ovoce byly čokoládou obalené a lepily se k sobě. Pomocí dvou lžiček tvarujeme na plech vyložený alobalem malé hromádky a necháme v chladu ztuhnout. Skladujeme taky pokud možno v chladu.
(Tohle cukroví dělám vždycky ze zbytku surovin na "špízy", když už mne to napichování přestane bavit)

Žádné komentáře:

Okomentovat