pátek 29. července 2016

Theth

Albánie, kde jsme se rozhodli strávit část dovolené, se po spoustě let izolace pomalu dostává na turistiské mapy. Až do devadesátých let minulého století se jednalo o zemi s jedním z nejtvrdších komunistických režimů. Ani následující období charakterizované potížemi spojenými s přechodem k demokratickému režimu a válečný konflikt v sousedním Kosovu rozvoji turistiky zrovna nepřály. V současné době je však již v Albániie klidnou zemí, kterou pomalu začínají objevovat turisté. Má jak historické památky, mořské pobřeží s plážemi, tak i hory s téměř nedotčenou přírodoou.
My jsme chtěli na pár dnů nahlédnout do albánských hor, proto jsme si na týden zamluvili (prostřednictvím Booking.com) ubytování v horské vesničce Theth, konkrétně tady.

Pohled údolím na Theth


Pár záběrů z toho, jak jsme bydleli (hlavní budova penzionu z dálky, domek, kde jsme mělii pokoj, snídaně pod slunečníkem, večeře v jídelně a pivko po túře - taky pod slunečníkem)

Theth je vesnička ležící v jednom z údolí pohoří Prokletije (Proklaté hory), které je součásti Severoalbánských Alp. Údolí se otvírá podél řeky Thethit směrem k jihu, z ostatních stran je sevřené vysokými horskými štíty. I přes svou odlehlost (nejbližší větší vesnice je vzdálená asi 28 km, z toho je ovšem 17 km po neupravené kamenité cestě, takže cesta autem trvá téměř dvě hodiny) patří mezi ty známější horské lokality a vede odtud i několik značených tras. Nicméně si vesnička zatím celkem zachovává svůj původní charakter s kamennými domky - některé jsou nově opravené (a nabízí třeba i ubytování, což byl případ naší Villy Gjecaj), ale řada domků je opuštěných a rozpadajících se.

Jeden z běžných obývaných kamenných domků a jeden zbytek původní zástavby

Kostelík

Při procházce centrální částí vesničky (ona je i ta centrální část roztažená zhruba na 1,5 km podél řeky) si můžete prohlédnout nově obnovený kostelík i místní muzeum - původní domek s některými zachovalými předměty denní potřeby (vstupné za osobu 150 lek, popř.1 €, průvodkyni nám tam dělala asi 13tiletá holčina, která si nás sama iniciativně odchytila kousek od kostelíku)..

Domek - muzeum (vlevo dole ložnice, vpravo obytná místnost)

Největší "atrakcí" Thethu je věž zvaná kulla, která je jednou z mála zachovaných věží "krevní msty" v Albánii. Jde o kamennou věž, do které se uchylovali muži z rodiny ohrožené krevní mstou. Věž má okované dveře, dole je zcela bez oken, v dalších dvou patrech jsou okénka jen malá, připomínající střílny (taky sloužila hlavně k obraně). Muži zde žili do doby, než došlo k nějakému narovnání sporu. Ženy (na které se podle nepsaných pravidel krevní msta nevztahovala) jim do věže nosily zásoby a taky se v té době samy staraly ho hospodářství. Věž je volně přístupná (za vstup se ale platí 1 € - vybírá někdo z obyvatel sousedního domku).

Kulla (vpravo dole původní žebřík, který sloužil k výstupu do vyšších pater, kam si ho obránci věže vytohovali)


Žádné komentáře:

Okomentovat