úterý 24. května 2016

Skalne grzyby

Skalní hřiby jsou skalní útvary vzniklé nerovnoměrným zvětráváním skalních věží, kdy díky svému složení horní vrstvy podléhají zvětrávání pomaleji než vrstvy spodní. Díky tomu skalní bloky vytvaří typický houbovitý tvar s větší "hlavou" a tenčí "nohou", které vedly k jejich pojmenování. Skalní hřiby se samozřejmě vytvářejí na různých místech (především v oblastech pískovcových skal), ale my jsme se za nimi vypravili do Poska - do Národního parku Stolové hory. Loni jsme v rámci výletu na Hejšovinu a do Bludných skal oblast Skalníc hřibů už nestihli, tak jsme to chtěli napravit.

Typický skalní hřib


Z Broumova jsme vyrazili známou cestou na Otovice, Tlmaczow, Radkow a dál "silnicí sta zatáček" do Národního parku Stolové hory. Necelých 10 km od Radkowa je u silnice (za soustavou zvlášť vypečených zatáček) pěkné parkoviště (nehlídané, neplacené), od kterého vychází několik značených tras. My jsme z parkoviště vyrazili po červené směrem na Skalní hřiby. Červená značka nás celou dobu vedla lesem buď po lesní zpevněné cestě nebo pohodlnou pěšinou a postupně se začinaly objevovat různé sklaní útvary. Na rozcestí červené a modré jsme se rozhodli pro malou zacházku a po modré se dali směrem na Bartowek, kde je u potoka Czervwona Woda jednak parkoviště (což nás moc nezajímalo) a upravené místo pro posezení. A taky to bylo snad jedniné místo, kde jsme opustili les, čehož jsme využili k tomu, abychom se na sluníčku nasvačili.

Skalní útvary

Posezení u parkoviště Bartowek, potok Czerwona Woda (v tomto případě "omen nomen") a znovu něco skal

Z Bartowku jsem se asi vrátili asi 500 m po modré a pak jsme obočili na žlutou. Ta nás opět vedla mezi spoustou drobných i větších skalních útvarů. Bohužel v lese, kam mezi stromy prosvítalo slunce a vytvářelo pásy světla a stínu, se nám je moc nevedlo fotit. Žlutou značku jsme pak vyměnili za modrou, která se ke žluté připojila, chvíli vedly obě souběžně a pak se modrá odpojila a my po ní poměrně prudce klesali z kopce. Dál jsme pokračovali po zelené, jen jsme kvůli uzavření museli oželet výstup na vyhlídku Pielgrzym. Po necelém kilometru se zelená značka z pohodlné lesní cesty postupně stala pěšinkou, která vedla tak trochu "cestou necestou" přes kameny, kořeny a sem tam nějaký padlý strom, chvíli po vrstevnic, chvíli nahoru, chvíli dolů... Posledních pár set k silnici pak bylo docela slušné stoupání.

Rozcestník z dob minulých (je patrné, že to tu bývávalo německé) a rozcestník současný

Cesta necesta na zelené

Od silnice jsme se pustili ještě kousek po modré na vyhlídku Baszty. Byla to poměrně krátká zacházka, která stála za to - na Basztách jsou jednak další hezké skalní útvary a hlavně je odtud moc hezký výhled na okolní lesy.

Na Basztách - výhledy stály za to

Pak už zbýval je návrat k silnici a po ní poněkud nudný necelý kilometr k parkovišti, které bylo naším vychozím bodem.
S výjimkou asi 2 km na zelené je celá trasa více méně příjemná procházka a vede po pohodlných cestách. Navíc v této oblasti je i dobré turistické značení (úroveň je v podstatě stejná jako v ČR - a naše značení považuji za jedno z nejlepších).
Délka trasy - 15,4 km, celkové převýšení 444 m.

Cesta zpátky do ČR byla o něco delší, neb vedla stejně jako loni přes několik supermarkerů, abych si opatřila nějaké nové přebaly do sbírky (úlovků bylo méně než loni - ostatně už jste je mohli vidět - tady).

Žádné komentáře:

Okomentovat