čtvrtek 5. května 2016

Veselý Kopec

Veselý Kopec je malá osada - součást obce Vysočina, kterou najdeme mezi Hlinskem a Chtěboří na pomezí Železných hor a Žďárských vrchů. Nachází se zde skanzen (oficiálně Soubor lidových staveb), který dokumentuje život a zejména pak bydlení a hospodaření drobných zemědělců na vesnici v 19. století a prní polovině 20. století. Vznikat začal v sedmdesátých letech minulého století a postupně sem byly přenášeny stavby z oblasti takzvaného Českého Horácka. V areálu se konají i různé akce přibližující lidové zvyky a obyčeje, ukázky řemesel ap.
A protože tenhle skanzen není zas až tak daleko od naší chalupy (něco přes hodinku jízda autem) vydali jsme se tam minulý týden na výlet.
Jestli chcete, můžete se tímhle muzeem v přírodě projít prostřednictvím fotek se mnou. Třeba vás to zláká ke skutečné návštěvě.
Vstup do skanzenu - roubenka, ve které je pokladna

Ve skanzenu je přes dvacet staveb a objektů - od zděného statku, roubenek a stodoly až po drobné stavby jako je suška na ovoce, zvonička, holubník nebo třeba haltýř. Vytvářejí takovou malou vesničku, příjemně zasazenou do krajiny. Všechny domečky mají pěkně upravené okolí (včetně zahrádek) a jsou dobově zařízeny nábytkem, nádobím i dalšími předměty denní potřeby - vypadají skoro jako kdyby se v nich opravdu bydlelo. V některých roubenkách jsou i dílny s nářadím - třeba výroba šindelů nebo úpravna lnu. Ve dvorech jsou pak k vidění různé zemědělské stroje (a nebo třeba taky pohřební vůz). A ve mlýně je pak i stoupa na výrobu krup a parní varna povidel.
Ale konec řečí a raději pár obrázků...


Malé roubenky i větší statky - všechny moc hezky upravené

Drobné stavby - kaplička a její interiér, zvonička, rumpál, malá kaplička a křížek

Mlýn a jeho vnitřní zařízení (včetně varny povidel)

Pohřební vůz a parní stroj, interiér jedné roubenky a pazderna


Ještě pár interiérů jednotlivých domečků i se zařízením

A něco praktických informací
U skanzenu je docela slušné parkoviště (placené - 50 Kč za auto). Za vstup se platí (nesnížené vstupné je 90 Kč za osobu) a v domečkus pokladnou je k dostání (kromě dalších drobných suvenýrů) i turistická známka. Mezi domky možné volně procházet a nahlížet, jak jsou jednotlivé objekty zařízené. Jen u mlýna je třeba vyčkat, až dorazí průvodkyně a odemkne ho. Celý okruh se dá projít tak za hodinu až dvě - záleží na tom, jak se kdo kochá jednotlivými domky a jejich vybavením. V jedné z roubenek je taky malá restaurace Na vejminku, takže je se i kde občerstvit (točí pivo Rychtář a na výběr měli asi 6 nebo 8 jídel).

Malé pivo, velký steak se zelným salátem (dobré to bylo)

Procházka po Veselém Kopci se mi líbila - hlavně to zařízení původními předměty běžné denní potřeby (některé věci byly takový návrat do dětství - jak pro mne, která si je pamatuje od babičky, tak i pro mámu, která je kdysi běžně používala - přece jen je jí už osmdesát, tak ledacos pamatuje Mrkající). Takže jako cíl malého výeltu určitě doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat