pátek 5. října 2018

Durmitorem autem I

Durmitor je převážně vápencové pohoří na severu Černé Hory u hranic s Bosnou a Hercegovinou. Je součástí Dinárských Alp a výška jeho nejvyšších vrcholků přesahuje 2000 m.n.m. . V centrální části pohoří v okolí kaňonů řeky Tara a Sušica a Czrneho jezera byl již v r. 1952 vyhlášen národní park.
My jsme během dovolené, kterou jsme tu strávili, sice hlavně chodili, ale udělali jsme si i odpočinkový den, kdy jsme si centrální oblast pohoří Durmitor prohlédli z "paluby" auta. Silnička, po které tzv. Panoramic road, je opravdu hodně úzká a míjení s případným protijedoucím vozidlem vyžaduje trochu opatrnosti. Takže jsme usoudili, že by si manžel v roli řidiče tenhle výlet moc neužil a využili jsme v Žabljaku nabízenou možnost pronajmout si auto s řidičem.



Fotek jsme na tomto výletě udělali spoustu, tak jsem je rozdělila do dvou článků, trochu i podle charakteru krajiny, kterou jsme projížděli. Takže tady jsou fotky ze severní části cesty, která vedla ze Žabljaku přes Bosaču (nejvýše položená trvale osídlená vesnice v Černé Hoře) přes vesničku Mala Czrna Gora až do vesničky Trsa a je charakteristická tím, že z velké části vede lesem nebo těsně na úrovní lesa a umožňuje z dálly nahlédnout do kaňonů vytvořených hluobce zaříznutými koryty řek Tara a Sušice.

Pohled na kaňon řeky Tary, tkerý se zařezává hluboko do krajiny




Záběry vesničky Mala Czerna Gora a okolí





Několik pohledů do údolí řeky Sušice (jmenuje se tak proto, že ona i stejnojmenné jezero, ze kterého vytéká, v létě ztráci vodu)




Trsa a okolí

A sladká tečka za prvni polovinou naší cesty v hospůdce v Trse

A pokračování někdy příště....

Žádné komentáře:

Okomentovat