úterý 16. října 2018

Přes Milíčovský les k Hostivařské přehradě

Tenhle víkend jsme věnovali chalupě a její postupné přípravě na zazimování, ale minulý víkend jsme si v sobotu vyšlápli jen tak kousek "za humna" (dá-li se v paneláku o humnech v tom původním slova smyslu mluvit). Z kousku se nakonec vyklubalo asi 12 km, ale byla to příjemná procházka. A kam, že jsme to vlastně zamířili? Do Milíčovského lesa a k Hostivařské přehradě (tu už jste mohli vidět v mém loňském novoročním článku - tady). Nějak jsme tentokrát málo fotili, ale pár fotek přece jen vzniklo...



V Milíčovském lese

Milíčovský rybník

Důkaz toho, že rybník (i s volavkou) máme od paneláků co by kamenem dohodil

Botič u Křeslic

Jižním Město z vyhlídky u Křeslic

Retenční nádrž pod Petrovicemi

Zrcadlení na Hostivařské přehradě

Labutě na přehradě

A to už jsme v lesoparku nad přehradou

A na závěr jako bonus k fotkám pár vlastivědných informací...
Milíčovský les je součástí přírodního parku Botič - Milíčov a v r. 1988 byl vyhlášen přírodní památkou. Nacházi se mezi sídlištěm Jižní Město a obcemi Kateřinky a Újezd. S Milíčovským lesem souvisí i soustava pěti rybníků vybudovaných v 19. století, které jsou domovem celá řady různých ptáků.
Hostivařská přehrada je přehradní nádrž na potoce Botič. Její vodní plocha zasahuje do městských částí Praha 11, Praha 15 a Praha - Petrovice. Přehrada je dlouhá 2,5 km a široká až 400 m (jde o největší vodní plochu v Praze). Její jižní část (a částečně i část severní) je obklopena lesoparkem, který je součástí přírodního parku Hostivař - Záběhlice. Na severním břehu jsou pak kromě lesoparku hlavně pláže (s placeným přístupem).

Kruh, který naše cesta tvořila jsem nechala schválně neuzavřený (nechtělo se mi označit jako začátek a konec přímo panelák, kde bydlíme...)
No a výškový profil je spíš legrace - cesta vedla skoro po rovině...

Žádné komentáře:

Okomentovat