úterý 16. ledna 2018

Rozhledna Máminka

Na první letošní výlet jsme si nenaplánovali žádnou dlouho trasu - spíš takovou krátkou vycházku. Jako cíl jsme si vybrali rozhlednu Máminka, která se nachází na Krušné hoře nedaleko Hudlic v nadmořské výšce 609 metrů. Trasu jsme volili z velké části po naučné stezce Krušná hora - Hudlický vrch. Takže díky naučným panelům kromě jiného vím, že Krušná hora se jmenuje "krušná" podle toho, že se tam těžilo - jako krušení se označovalo drcení vyrubané horniny (stejný původ má i název pohoří Krušné hory).



Východištěm naší cesty se stalo rozcestí Na Vartě, kde je u silnice i malé parkoviště. Vyrazili jsme po modré turistické značce, která vede přes právě přes Krušnou horu směrem k Hudlickému vrchu. Asi po kilometru jsme odbočili směrem k vrcholu Krušné hory s rozhlednou (značeno modrým trojúhelníčkem), kam je to asi 500 metrů. Rozhledna Máminka (proč to dlouhé "á" netuším) je vysoká 33 m a má podobu triagulační věže, jejímž středem vede točité schodiště. Kruhová vyhlídková plosšina je ve výšce 21 m a vede na ni 96 schodů (schody jsou zřejmě sponzorované - na hraně každého z nich je vyfrézované věnování nebo vzkaz). Z vyhlídkové plošiny je kruhový rozhled - měly by být vidět třeba i Brdy a Krušné hory. To samozřejmě za dobré viditelnosti. My jsme díky nízké oblačnosti moc daleko neviděli - povedlo se nám (podle návodných cedulí s panoramaty) idenfitikovat jen Velíz, Točník a nedaleký Nový Jáchymov.

Na rozhledně

Výhledy z rozhledny - díky pošmournému počasí nepříliš daleké...

Od rozhledny jsme se vrátili zpátky na modrou TZ a pokračovali po ní až na rozcestí Pod Hudlickým vrchem. Odtud jsme šli chvíli po červené - na rozcestí Pyramida, kde jsme zavrhli myšlenku zajít si do Nového Jáchymova na pivo. Dál jsme se proto dali další necelé tři kilometry po žluté, která nás dovedla zpátky na modrou TZ, po které jsme vycházeli a zpátky na parkoviště. Ještě předtím jsme ale ještě uhnuli pár desítek metrů ze značky, abychom se podívali na budovu bývalého dolu Gabriela.

Pod vrcholem Krušné hory

Rozcestí Pyramida, rozcestí u bývalého dolu a studánka cestou

Ani nevypadá jako bývalá důlní budova...

Celý okruh, který jsme šli, je dlouhý necelých 8 km s převýšením asi 190 výškových metrů. Vede po pohodlných lesních cestách (sjízdné i pro kola a kočárky) a je dobře značený. V létě je u rozhledny asi možné koupit nějaké občerstvení - je tam stánek, teď v zimě pochopitelně zavřený (takže o případném sortimentu nevím nic). Jako příjemnou odpolední procházku můžu určitě doporučit.


Na www.mapy.cz změnili zobrazování výškového profilu, takže to trochu vypadá jako
hrozný kopec, ale není...

Žádné komentáře:

Okomentovat