pondělí 1. ledna 2018

Zřícenina hradu Šember

Tento článek vlastně ještě patří do minulého roku, protože na výlet na zříceninu hradu Šember jsme se vypravili v jeho posledním dni. Ale článek už jsem v tom loňském roce nestihla...
Předesílám, že i zřícenina se pro to, co z hradu Šember zbylo, docela silné slovo. Ono totiž na ostrohu nad stejnojmennou říčkou nezbylo vlastně skoro nic. A asi ani není divu - hrad Šember byl postaven (na místě bývalé poměrně rozsáhlého hradiště Staré Zámky) v polovině 14. století a už o sto let později je uváděn jako pustý. Zbyly z něj v podstatě jen pozůstaky příkopů. My jsme si ho jako cíl výletu vybrali hlavně proto, že je blízko u Prahy a že se tam dal naplánovat tak akorát dlouhý odpolední procházkový okruh.

Źádný hrad, jen křížek na místě, kde kdysi stávval


Náš krátký výlet začal na malém parkovišti asi tři kilometry za Doubravčicemi (směrem na Český Brod na konci obce odbočit vpravo a po asi 2 km na první křižovatce opět vpravo). Z parkoviště jsme vyrazili po zelené turistické značce. Ze zelené jsme asi po 1,5 km odbočili do kopce po žluté značce ke zřízenině hradu Šember, resp. k vrcholu, na kterém se rozkládal.

Po zelené...

Zbytky hradeb a příkopu, který byl součástí opevnění

Odtud jsme se vrátili zpět na zelenou značku a po ní pokračovali až ke kostelu sv. Martina, který stojí osamoceně v polích obklopený malým hřbitůvkem. Měli jsme štěstí, že zrovna končila bohoslužba, takže jsme mohli nahlédnout i dovnittř kostela. Jde o malou jednoduchou stavbu ze 13. stol., později goticky a barokně upravenou. Mě na něm zaujala hlavně věž s dřevěnou horní částí, která mi připomínala spíš nějakou tvrz než kostel, a pak márnice porostlá něčím pnoucím tak, že připomínala chaloupku ze strašidelné pohádky.


Sv. Martin

Od kostela jsme se po zelené vrátili kousek zpět a z rozcestí v chatové osadě pokračovali tentokrát po červené. Prošli jsme chatovou osadou a dál šli pěšinou nad říčkou Šemberou, která tu krásně meandruje a místy vytváří i hezké peřeje. A protože bylo pořád na co se dívat, ani jsme se nenadáli a byli jsme zpět na rozcestí (aby taky ne, když jsou to necelé tři kilometry).



Šembera, Šembera a ještě Šembera....

Zřícenina hradu vypadla tak, jak jsme čekali, ale příjemně nás překvapila cesta kolem Šembery - ta se nám moc líbila.
Celkem jsme ušli asi 7 km, převýšení ani nestojí za řeč (kromě odbočky na Šember je to více méně po rovině).


Žádné komentáře:

Okomentovat