čtvrtek 19. července 2018

K rozhledně U Jakuba a po cestách kolem

Když jsem přemýšlela, jak nazvat tento výlet, tak jsme zvolila název podle nejvýraznějšího bodu, který na naší trase byl. I když to nebyl primární cíl. Tím bylo jít jen tak krajinou, mezi poli, lesy, potkávat rybníky v nichž se zrcadlí oblaka nebo stromy, krávy na pastvinách, barevné kytky na mezích, červenající se jeřabiny u cest, zapomenuté křížky v polích... A myslím, že se nám to všechno na tomto výletě, kdy jsme dali vale Vysočině a vydali se do oblasti České Kanady, splnilo. Rozhledna pak byla příjemný bonus, který nám umožnil se po kraji, kterým jsme už prošli i se ještě projít chystali, porozhlédnout z výšky.



Start našeho výletu byl v malé vesničce Suchdol (která je součástí nedalekého Kunžaku), kde jsme na návsi zaparkovali auto vedle křížku pod staletými lípami a kousek od rybníčku. A po zelené turistické značce jsme vyrazili nejdřví po loukách, pak lesem a pak zas po loukách až do Valtínova. Tam jsme opustili zelenou TZ a šli jsme chvíli (asi 1 km) podél silnice - až k odbočce k rozhledně U Jakuba. Cesta k ní je značená jako naučná stezka, ale vede většinou po asfaltce a posléze po zpěvněné šotolinové cestě.

Suchdol - křížek a zvonička pod staletými lípami a rybníček

V loukách za Suchdolem

Rozhledna U Jakuba je součástí celého areálu, kde je kromě rozhledny i posezení, občerstvení, strašidelná chodba, děstské hřiště... (více tady). Tedy přesně to, čemu my se obvykle vyhýbáme. Nicméně pivo bodlo a odměnou za 180 vyšlapaných schodů (a 50 Kč vstupného na osobu) byl úžasný výhled do kraje, protože rozhledna se opravdu tyčí kus nad korunami stromů a výhledu tak nic nebrání. A mají tu turistické známky.

Rozhledna U Jakuba

Fakt jsem těch 180 schodů vyšlápla a byla až nahoře

Pohled na Valtínov

Výhledy z rozhledny

Od rozhledny jsme ještě chvíli pokračovali po naučné stezce - kolem kaskády rybníčků až ke skalnímu útvaru nazývanému Ďáblova prdel. Když se podíváte na fotku, uznáte, že název tohoto přírodního výtvoru je vskutku výstižný. Dál jsme chvíli pokračovali neznačenou cestou, která nás dovedla na zelenou TZ. Na té jsme ovšem nevydrželi moc dlouho a znovu neznačenou cestou jsme se přesunuli na cestu značenou červeně. Po té jsme došli až k rybníku Zvůle, kde jsme si v restauraci u rekreační chatové osady dopřáli další pivo (a vyplatilo se nám to, protože při jeho popíjení jsme pod restauračním slunečníkem přečkali čtvrthodinový liják).

Z naučné stezky

Kaskáda rybníčků - jeden s vodníkem ...

... a druhý bez vodníka

Skalní útvar, který své jméno Ďáblova prdel nezapře

Rybník Zvůle s kapličkou kousek od břehu

Od rybníka Zvůle jsme pokračovali ještě chvíli na červené, ze které jsme se asi po kilometru "nablížili" neznačenou lesní cestou na modrou TZ, která nás dovedla do vesničky Mosty, kde jsme přešli silnici a polní cestou mezi loukami se vydali mírně vzhůru směr Suchdol k našemu zaparkovanému autu.

Po loukách...

Moje oblíbené křížky - v polích nad Suchdolem, v Mostech a jeden skoro přehlédnutý nad Mosty v lese

Z Mostů se cesta vine po loukách

Pohled, který se neomrzí

Tentokrát jsme ušli 19 km s převýšením kolem 420 výškových metrů. Kromě okolí rozhledny U Jakuba a okolí rybníka Zvůle vedla celá cesta téměř liduprázdnou krajinou. Musím říci, že tenhle konec České Kanady (hlavně louky s březovými remízky, meze s mateřídouškou, třezalkou, zvonky a spoustou dalších barevných květin, jeřabiny podél cest, pastivny s popásajícími se krávami...) mne okouzlil. Určitě se ještě do tohoto kraje někdy vypravíme.
A pokud si chcete udělat výlet s dětmi, tak areál rozhledny U Jakuba není špatný cíl. Možnost parkování je asi kilometr pod rozhlednou, cesta na ni je zpestřená panely naučné stezky (některé jsou interaktivní - a minipexeso jsme si dali i my s manželem) a u rozhledny se děti taky zabaví.


Žádné komentáře:

Okomentovat