sobota 28. července 2018

Krkovička na houbách

Nerostou. Myslím houby. No bodejť by rostly - v takovém vedru, když navíc skoro ani nezaprší. Ale protože rosly loni (kuk tady), tak máme nasysleno. A proto mohlo dojít i na tento houbový oběd - u nás asi nejoblíbenější využití nasušených zásob hub. Lze ho samozřejmě udělat i z kotlety, ale z krkovičky máme tohle jídlo nejraději, kotleta je přece jen trochu sušší...



Suroviny
4 plátky krkovičky
hrnek (nebo i trochu víc) směsi sušených hub
menší cibule
2 lžíce sádla
lžíce hladké mouky
sůl, pepř


Ze všeho nejdřív zaleju houby horkou vodou a nechám je stát. Plátky krkovičky osolím, opepřím a naklepu. Cibuli nakrájím na kostičky. Pánev s nepřilnavým povrhem vymáznu trochou sádla a naklepané plátky krátce opeču - jen by se zatáhly. Zbytek sádla rozpustím v kastrolu a nachám na něm zesklovatět cibulku. Přidám plátky masa včetně výpeku z pánve a namočené houby a nechám pod pokličkou dusit. Podle potřeby podlévám - zbytkem vody, ve které byly namočené houby, přiíp. jen vodou. Když je maso měkké, dám ho stranou a případně ještě zredukuji tekutinu v kastrolu. Pak zapráším šťávu lžící hladké mouky, nechám ji chvíli osmahnout a podliji vodou. Do šťávy vrátím maso a nechám ještě chvli provařit.
Podáváme s rýží.



Žádné komentáře:

Okomentovat