pondělí 4. dubna 2016

Nad Vltavou

Inspiraci na tento výlet jsme našli v článku na serveru iDnes, jen jsme si trasu trochu poupravili. Vydali jsme se na jih od Prahy na pravý břeh Vltavy, do míst, kde řeka si řeky vytvořila hluboké meandrující koryto s peřejemi - voraři obávanými Svatojánskými proudy. Tady také byla na konči 19. století vyznačena první česká značená turistická stezka a v okolí řeky zde na začátku 20. století vznikaly první trampské osady (třeba legendární Ztracenka). Po vybudování Štěchovické přehrady Svatojánské proudy zmizely pod vodou, nicméně meandrující řeka zde neztratila půvab. Turisticky zajímavý je jak levý břeh, kde vede naučná stezka Svatojánské proudy (tuto trasu vedoucí ze Štěchovic do Třebenic jsme prošli už před časem), tak břeh pravý s vyhlídkami na řeku, kam jsme se vydali tentokrát.
Pohled ze Smetanovy vyhlídky


Autem jsme dojeli do Nedvězí, resp. na křižovatku u této obce, kde jsme nechali u autobusové zastávky zaparkované auto a autobusem 483 se přesunuli na křižovatku u obce Třebsín (autobus v sobotu i v neděli jede před 11 hod. a jízdenka z Nevězí do Třebsínastojí 12 Kč). Odtud už jsme se vydali pěšky - po žluté turistické značce, která nás provázela většinu cesty. Hned kousek od Třebsína je vyznačena asi půlkilometrová odbočka k první z vyhlídek - se Smetanově vyhlídce. Tato vyhlídka má udělanou betonovou vyhlídkovou plošinu se zábradlí a je z ní úžasný výhled na jeden z meandrů Vltavy do míst, kde se na druhé straně nachází trampská osada Ztracenka.

Pohled po proudu Vltavy

Dál jsme pokračovali nejprve lesem, pak po loukách směrem k vesničce Telecí a asi po čtyřech kilometrech jsme dorazili na další vyhlídku - na vyhlídku Máj. Tahle vyhlídka je prostě výhled ze skály (s krásnými pokroucenými borovicemi), takže o něco dobrodružnější (teda pro osobu, jako jsem já, co se bojí na třetí šprušli u žebříku) - jednak se musí kousek slézt po skále a jednak nemá žádné zábradlí nebo upravenou plošinu. I odtud je nádherný výhled na Vltavu - na její další zákruty a samozřejmě i dál do kraje.

Pohled z vyhlídky Máj

Na vyhlídce

Poslední vyhlídka, na kterou jsme se chtěli podívat, je vyhlídka Bednář, která ovšem elží mimo turistickou značku. Takže kousek od Máje jsme opustili žlutou a lesní cestou se vydali už jen podle GPSky dál směrem k této vyhlídce. Našli jsme ji bez problémů , byť lesní cesta se postupně změnila v pěšinku. Zde je vyhlídka také bez úprav (jen se k ní nemusí slézat) a je tedy jednoduchý křížek. Vidět jsou odtud zákruty Vltavy, hráz Slapské přehrady, Třebenice…

Vyhlídka z Bednáře


Křížek na bednáři a pohled směrek ke Slapské přehradě

A protože pohodlnými , leč delšími cestami chodí jen zbabělci, opovrhli jsme vyjetou lesní cestou, která by nás asi dovedla zpět na žlutou do Telecí, a z Bednáře jsme se pustili téměř nejkratší cestou směrem na žlutou - což bylo
z kopce dolů cestou necestou (tedy spíše necestou - manžel sjel kus svahu po zadku, mě od toho uchránily trekové hole, přece jen jsem měla oporu). Na žlutou jsme narazili u potoka Třeblovka a podél něj už jsme pohodlně pokračovali přes Pexův luh přes Nedvězí (kolem Farmy Michael, kde jsme vyfotili tohle fešáckého kozla) až k autobusové zastávce, kde na nás čekal náš "plechový miláček".


Kaskádky na Třeblovce a kozel u Farmy Michal v Nedvězí

Moje oblíbené křížky, tentokrát v Nedvězí,
nepříliš povedené fotky moc nevylepšilo ani sépiové provedení

Celkem 12 km, převýšení 427 m. Krásný půldenní výlet a ač jsme byli jen kousek od Prahy, tak jsme většinou ani nepotkávali moc lidí - s výjimku Smetanovy vyhlídky a Máje, tam bylo lidí hodně (asi díky tomu, na obě vyhlídky to není daleko od silnice)

Žádné komentáře:

Okomentovat