pátek 8. dubna 2016

Řezy ze strouhaných jablek

Vím, že není úplně sezóna jablek, ale přivezli z chalupy zbytek jablek, co ve sklepě přežila zimu. Na jídlo už moc nebyly, do kompostu jich zas ještě bylo škoda, tak jsem sáhla po osvědčeném receptu (o který jsem ostatně byla manželem i synem urgována někdy od ledna), který jsem kdysi dostala s názvem Falešný sachr. Čert ví, proč - se sachrem to totiž nemá společného v podstatě nic... Ale u nás je to velmi oblíbený moučník, jehož recept už v podstatě umím skoro zpaměti ;-)
(ale přiznávám, že na dietu to tedy není - taky se o něj v podstatě podělí hlavně manžel se synem)



Suroviny
300 g polohrubé mouky, 400 g jablek, 200 g cukru, 2 vejce,
2 lžíce kakaa, 80 g másla, trochu vlažné vody, prášek do pečiva,
pikantní džem (používám rybíz nebo višně) na promazání
Na polevu
60 g másla, 80 g cukru (moučka), 1 lžíce kakaa, 1 lžíce mléka, 1 lžíce škrobové moučky
(uvedená dávka je buď na plech s vysokým krajem cca 20x30 cm nebo do klasické dortové formy)

Jablka okrájíme, zbavím jádřinců a nastrouháme (velká "oka" na struhadle) - výsledné množství by mělo být kolem 300 g. K nastouhaným jablkům prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, kakao, vejce, rozpuštěné máslo a podle potřeby vodu (množství závisí na šťavnatosti jablek - těsto by se mělo spojit a jít rozetřit na plech, ale nemělo by být příliš tekuté). Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°až 200 asi 40 min.
Po upečení necháme vychladnout, vyndáme z plechu, prokrojíme a promažeme džemem. Nakonec nahoru nalijeme a rozetřeme polevu. Na tu rozpustíme máslo, přidáme moučkový cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak přidáme kakao a mléko a za stálého míchání dovedeme k varu. Odstavíme, přidáme škrobovou moučku, kterou dobře rozmícháme. S rozetřením na řez moc neotálíme, poleva poměrně rychle houstne a pak se hůř roztírá.
Pokud si chceme přidat ještě další kalorie, podáváme se šlehačkou.




Žádné komentáře:

Okomentovat