pátek 3. června 2016

Božanovský Špičák

Na druhý den dovolené jsme si naplánovali další výlet, který nám loni na podzim překazilo počasí - výlet do východní části Broumovských stěn, tj.oblasti kolem Božanovského Špičáku, který je nejvyšším vrcholem (773 m.n.m.) celých Broumovských stěn. Je to oblast s několika vyhlídkami i skalními bludišti, takže se bylo na co těšit. A realita naše očekávání hezkého výletu jen potvrdila.

Božanovský Špičák z Junácké vyhlídky


Jako výchozí bod jsme si zvolili parkoviště kousek za obcí Slavný (poplatek za osobní auto byl myslím 40 Kč a správce parkoviště prodává i drobné občerstvení a upomínkové předměty). Žlutá značka nás od parkoviště vedla lesem a postupně klesala do Zaječí rokle, aby pak zase postupně stoupala až ke Kamenné bráně - zajímavému seskupení kamenů, které vytváří jakési okno. To také byla první z vyhlídek na naší cestě a byl z ní opravdu krásný výhled jak na Broumov, tak směrem do Polska, na oblast Hejšoviny.Po zhruba kilometru proplétání mezi skalami (stále po žluté značce) jsme se dostali na vyhlídku Koruna (vede k ní odbočka, po které je třeba se zase vrátil zpět, ale výhled je odtud fakt nádherný, takže jsme nelitovali).

Kamenná brána a skály okolo

Vyhlídka Koruna a pohled z ní na Hejšovinu

Kousek za odbočkou k vyhlídce jsme na rozcestí Zelený hájek změnili barvu a dál pokračovali po zelené na rozcestí U Pánova kříže. Tam jsme zelenou zase na chvíli opustili a po žluté ve vnořili do skal kolem Božanovského Špičáku. Skalní útvary tu vytvářejí takovou malou skalní ZOO - viděli jsme třeba Veverku, Kočku nebo Želvu. A čekala nás tu i další vyhlídka - z Božanovského Špičáku, která stejně jako ostatní vyhlídky nabízí pohled směrem na Broumov, Martínkovice a dál do Polska.

Vyhlídka na Božanovském Špičáku a kamenná "zoo" okolo

Okruh skalami končil zase na zelené - na rozcestí Pánův kříž (je tam altánek, takže vhodné místo pro svačinu). Od Pánova kříže jsme pokračovali po zelené poněkud nudnou cestou klesající k roucestí U Zabitého. My jsme si ale trochu zkrátili cestu a poneznačené lesní cestě se připojili na žlutou vedoucí do skal pod vrcholem Signál. Prudce jsme vystoupali k Sovímu hrádku a odotud se dál proplétali bludištěm skal až na Junáckou vyhlídku (její název je inspirován tím, že se tu v době konávaly tajné srazy skautů). I ta nabidla krásné výhledy směrem na Božanovský Špičák i dál do Polska na oblast Radkowa a nad ním se zdvihající Hejšoviny.

Pánův kříž a skály v bludišti pod Signálem

Junácká vyhlídka a nedaleký tuleň

Z Junácké vyhlídky vyhlídky nás žlutá dovedla zpět k Pánovu kříži, od kterého jsme po červená zamířili směrem zpátky na Slavný. Červená vedla po lesní silničce nejprve lesem, pak po jeho kraji v podstatě "rovně za nosem", což už nás ke konci skoro přestávalo bavit. Ala naštěstí nám cestu zpestřila odbočka na Slavenskou vyhlídku.

Výhled ze Slavenské vyhlídky a pohled do Zaječí rokle z cesty ke Kamenným hřibům
Kamenné hřiby a výhled na Čertovu tchýni

Z rozcestí Nad Slavným jsme namísto přímo k parkovišti, kde jsme měli auto, pokračovali ještě kousek po červené, protože jsme si nechtěli nechat ujít Kamenné hřiby ani vyhlídky do Zaječí rokle a na Čertovu tchýni (tedy proč se onem skalní útvar, který je z vyhlídky vidět, jmenuje Čertova tchýně jsme neodhalili). Jak vyhlídky, tak Kamenné hřiby za tu ani ne dvoukilometrovou zacházku stály - Kamenné hřiby jsou opravdu mohutné a z vyhlídek se zase otevírají jiné pohledy - jak do kraje, tak do Zaječí rokle, kterou jsme procházeli na začátku naší cesty. No a pak už opravdu zbýval jen návrat k autu - pár metrů po žluté ....


Délka trasy - 18,3 km, celkové převýšení 665 m.

Žádné komentáře:

Okomentovat