pátek 24. června 2016

Felix Francis - Vyděrač

Dick Francis patří k mým nejoblíbenějším autorům detektivek. Přečetla jsem z jeho tvorby vše co u nás vyšlo - převážnou většinu jestě v paperbackoých vydáních z Olympie v překladu bývalé senátorky Jaroslavy Moserové. Bohužel tento autor už žádný další detektivní příběh z dostihového prostředí nenapíše... (zemřel v r. 2010). Spisovatelské žezlo po něm převzal ale jeho syn Felix. Několik posledních příběhů Dicka Francise už psal s ním a v psaní pokračuje dál.
Poslední detektivní příběh Felixe Francise vyšel nedávno a já ho dostala od manžela (který se mnou oblibu "francisovek" sdílí) k narozeninám.




Z anotace knížky
Vyšetřovatele BHA Jeffa Hinkleyho požádá o pomoc nejlepší steeplový jezdec současnosti Dave Swinton. Byť je přátelství mezi žokeji a vyšetřovateli krajně neobvyklé, oni dva jsou výjimkou a Jeff se tedy hned za Davem vydává na návštěvu. Než se však stačí dozvědět nějaké podrobnosti o tom, proč miláček národa vypustil závod, pokusí se Jeffa někdo zabít - a vše nasvědčuje tomu, že to byl právě Dave! O pár hodin později je ale hvězda sportovního nebe nalezena mrtvá. Noviny se plní palcovými titulky o sebevraždě a Jeff se pouští do případu, o kterém vlastně nic neví...

Musím říci, že Felix Francis je pro mne poměrně důstojným nástupcem svého otce. Jeho detektivky z dostihového prostředí se mi čtou téměř stejně dobře jako se mi četly příběhy napsané Dickem Francisem. Platilo to i pro tento příběh - po pár stránkách jsem byla vtažená do děje a hlavní hrdina mi byl hned sympatický. Zápletka je docela zajímavá, byť malinko komplikovaná - dostihů se týká i netýká. Víc asi prozrazovat nebudu - u detektivky by to ode mne bylo trochu hloupé.
Každopádně se mi tahle detektivka dobře četla a líbila se mi. Snad jen bych měla drobnou výhradu k úplnému závěru, ten mi přišel malinko laciný.
Jestli máte rádi anglické detektivky a detektivky z dostihového prostředí zvlášť, myslím nebudete zklamáni - aspoň já nebyla.

Žádné komentáře:

Okomentovat