středa 24. srpna 2016

Dendrologická zahrada Průhonice

Dendrologická zahrada je výzkumným a pokusným pracovištěm Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví. Byla založena za účelem soustřeďování a uchovávání sbírek rostlin, jejich dokumentace a studia, s důrazem na využití jednotlivých druhů v sadovnické a krajinářské tvorbě.
Dendrologická zahrada se rozkládá na rozhraní Průhonic, Čestlic a Křeslic na ploše 72,8 hektarů a soustřeďuje téměř 8000 skupin rostlin. Ke zdejším nejvýznamnějším sbírkám se řadí kolekce rododendronů, okrasných jabloní, šeříků a tavolníků, které jsou nejbohatší v Česku. Pěstuje se zde jedinečný soubor pnoucích, sadových a starých odrůd růží. Početné jsou rovněž sbírky borovic a smrků. Výsadby dřevin doprovázejí plošné výsadby trvalek a cibulovin.
(Zdroj - http://www.dendrologickazahrada.cz/)




Vzhledem k tomu, že bydlíme na jižním okraji Prahy, tak máme Dendrologickou zahradu skoro za humny. Taky jsme kolem ní už mnohokrát jeli - na výletech na kolech i autem i cestou na velké nákupy (vchod do zahrady je kousek od nákupní zóny v Čestlicích). Ale za těch 25 let, co tu bydlíme, jsme se ještě nedostali k tomu, abychom se do ní zašli podívat. Takže když jsme teď jeden letní víkend zůstali v Praze rozhodli jsme se to napravit a nezbytný nákup spojit právě s procházkou v Dendrologické zahradě. Sice nebyla zrovna sezóna rodedendronů ani tulipánů, ale i tak tam bylo hezky.
A tady je pár obrázků, které jsme během naší procházky udělali.

Pro představu o rozloze zahrady...

U rybníka...

Stromy...

Jedna z okrasných jabloní...

Zakrslé keře a vřesy...

Kameny...

A spousta kytiček

Dendrologická zahrada určitě stojí za návštěvu. Dá se tu courat klidně celý den a jsou tu i klidná místa, kde by se dala rozstáhnout deka a udělat si piknik. U vstupu do zahrady je i hezké dětské hřiště s dřevěnými herními prvky a kousek od něj kavárna s nabídkou kávy, domácí limonády a drobného občerstvení (zaregistrovala jsem sladké pečivo a nějaké sendviče). A pro úplnost - vstupné je 70 Kč za dospělého (je možné s ní areál opustit a zase se do něj vrátit).

Dětské hřiště, kde jsem si nutně musela vyzkoušet bludiště ze sestříhaných keřů

Žádné komentáře:

Okomentovat