sobota 6. srpna 2016

Kousek směrem k Valboně

Valbona je vesnička v horkém údolí, které sousedí s "naším" údolím Thethu. Sousedství ovšem neznamená, že se tam dá z Thetu snadno dostat - po silnici to znamená sakra objížďku (ono v Albánii přes hory moc silnic není). Kratší cesta vede přes hory, ale že tam v rámcí jednodenního výletu nedojdeme, nám bylo jasné v okamžiku, kdy jsme na rozcestníku viděli údaj informující, že je to tam sice "pouhých" 11 km, ale současně udavající, že cesta trvá zhruba 7 hodin. Ona ta cesta totiž vede přes horské sedlo v nadmořské výšce přes 1800 m.n.m. Takže do Vlabony bychom sice došli, ale vrátit bychom se už v jednom dni nestihli. Takže jsme se domluvili, že prostě půjdeme směr Valbona a zhruba po 4 hodinách to otočíme a vrátíme se zpět do Thethu.




První kilometr cesty z Thethu vede stejnou cestou jako na Qafa e Pejes. Od rozcestníku pak cesta začíná stoupat, nejdřív mírně, potom prudčeji, přechází potok a míjí pár domků (u kterých byl opět "Cafe-bar" - tentokrát se plechovky piva chladily ve staré vaně). Tohle stoupání k domkům a kousek nad ně je asi nejnepříjemněší část cesty - vede po rozbité kamenité cestě bez kousku stínu. Ale asi po kilometru od rozcestníku cesta vchází do bukového lesa, kterým pak vede většinu doby (aspoň tedy v té části, kterou jsem šli my). Sice pořád stoupá a ne úplně málo, ale ve stínu stromů se jde přece jen lépe. Po necelých čtyřech kilometrech cesta přechází horskou louku s osamělými stromy, odkud je moc hezký výhled na vrcholky hor, a zase se noří do bukového lesa.

Cestou - skály, kapradí, buky....

Odpočinek ve stínu - pořád je na co koukat

Asi šest kilometrů od Thethu jsme došli potoku, kousek od kterého byla dřevěná chatka s terasou, kde nabízeli občerstvení (opět především nápojové plechovky chladící se v protékající vodě). Usoudili jsme, že tohle je docela příhodný cíl naší cesty, dali si tam pivo, pokochali se výhledem do jednoho z bočních horských údolí a pustili se zase zpátky.

Pohled do údolí a pivo

Výhledy....

... a zase výhledy

Celkem jsme ušli něco přes 11 km a vystoupali 700 výškových metrů. Celá část cesty směrem do Valbony, kterou jsme prošli, je slušně značená - opět červenobílou značkou. Navíc lesem většinou vede po velmi dobře patrné pěšině, takže orientačně není problematická. Jen mám pochybnosti o údaji o vzdálenosti mezi Thethem a Valbonou, který byl uveden na rozcestníku. My jsme nedošli ani do sedla, které je zhruba v polovině cesty (tipuju, že nám k němu chyběl tak nejmíň kilometr, spíš víc) a podle naší GPS to bylo necelých 6 km. Do Valbony to tedy bude těch kilometrů je spíš třináct nebo čtrnáct.

Horské panorama

Potkali jsme broučka... (a stihli ho vyfotit, než zdrhnul)


Žádné komentáře:

Okomentovat