čtvrtek 4. srpna 2016

Vodopády Grunas

Jeden z našich dalších výletů vedl k vodopádům Grunas, které prý patří k nekrásnějším vodopádům v Albánii. Vodopády se nachází poměrně nedaleko od Thethu a i k nim je cesta vyznačená turistickými značkami. My jsme tentokrát volili částečně i cestu mimo značky, abychom se nevraceli stejnou cestou. A tento výlet byl výletem s nejmenším převýšením - celkem jsme nastoupali asi 400 výškových metrů (a s malými zacházkami ušli asi 13 km).



V Thethu jsme přešli most přes řeku a vydali se po pravém břehu řeky po kamenité cestě (která ovšem slouží jako místní silnice) podél řeky směrem k jihu. Ze silnice jsme po asi 2 nebo 3 km odbočili vlevo směrem k řece, která zde protéká úzkým a hlubokým kaňonem. Právě v nejužším místě se řeka dá přejít po dřevěném můstku, ze kterého je úžasný pohled dolů na rychle tekoucí vodu (mimochodem - tenhle můstek jsme nenašli vyznačený na žádné mapě).

Řeka v kaňonu hluboko pod můstkem, pohled z druhé strany můstku a koryto jednoho z přítoků

Od můstku cestička chvili stoupá vzhůru a pak vyústí na louku, kde jsme narazili na jeden z dalších místních "Cafe-barů" - tj. na přístřešek, tentokrát s pramenem vody svedeným do kamenné nádržky, ve které se opět chladily piva a limonády v plechovce. V horkém dni docela příjemné zastavení a osvěžení ve stínu. Pak už jsme se připojili na turistickou značku, která na jednu stranu směřuje právě k vodopádům Grunas a na druhou stranu vede podle nápisu na kameni do vesničky s poněkud obtížně vyslovitelným jménem Nderlysaj.

Výhledy cestou

Cestička směrem k vodopádům přechází potůček, chvíli vede víceméně v rovině, ale pak začíná stoupat a poměrně prudkým, ale nepříliš dlouhým stoupáním vede až k vodopádům. Ty spadají po kolmé skále do malého jezírka z výšky asi 30 metrů, takže vytváří vodní mlhu z rostřikujících se kapek padající vody. V horkém dni tam bylo vyloženě příjemně a vydrželi jsme tam docela dlouho sedět a jen tak koukat na padající vodu. Zajímavostí pro nás bylo, že jsme u vodopádu našli ceduli s nápisem informujícím o tom, že vyznačení cesty k vodopádu zainvestovala česká ambasáda v Albánii.



Vodopád 100x jinak

Od vodopádů značka pro změnu chvíli klesá a pak už většinu cesty vede většinou po vrstevnici. Část cesty přitom kopíruje malý potůcček vytékající od vodopádů, který má částčně upravené koryto tak, že vede vodu k blízké usedlosti. Kousek za ní přechází po nově postaveném můstku potok a dál pokračuje směrem to Thethu, kam už je to kousek. Lze jít buď po značce, která vede k věži "krevní msty", nebo po kamenité cestě kopírující řeku (což jsme zvolili my) -- obě cesty se pak zas v Thethu spojí.


Žádné komentáře:

Okomentovat