čtvrtek 9. února 2017

Sam Thomas - Lovec čarodějnic

"Historické krimi" (jak je knížka označena na obalu) Lovec čarodějnic je třetím příběhem ze série Záhady porodní báby. Což jsem zjistila až ve chvíli, kdy jsem si touhle knihou začala krátit pobyt v posteli v rámci neschopenky. Jinak bych začala nejspíš příběhem prvním. Nicméně knížka se dá číst bez větších problémů i bez znalosti dvou předchozích příběhů - odkazů na ně tam není mnoho a nebrání v pochopení děje.




Anotace
Do Yorku dorazila zima a s ní i hrozba čarodějnictví. Místní ženy a děti kosí tajemná nemoc a porodní bába Bridget Hodgsonová se proti své vůli nechá zatáhnout do honu na čarodějnice, který rozpoutají puritánští představitelé města, aby domnělého nadpřirozeného viníka veškerých nepříjemností dopadli. Hon se nezastaví před nikým a ničím. V hledáčku lovců se brzy ocitne i samotná Bridget, která se pokouší jejich fanatické běsnění umírnit. Navíc, ne všechna úmrtí, k nimž tou dobou v Yorku dochází, má na svědomí pouze nemoc. Podaří se Bridget a její pomocnici Martě vyváznout a odhalit vraha?
(Vydala Moba v r. 2016)


Pátrání po tom, co se vlastně ve městě děj není rozhodně jednoduché a v ohrožení se při něm ocitne nejen Bridget, ale i její blízcí a jí stojí hodně úsilí, aby všechna nebezpečí odvrátila. Nakonec musí zajít tak daleko, jak sama nepředpokládala a asi ani nechtěla...
Příběh je celkem čtivý a má bezpochyby atmosféru. Dokáže přiblížit období čarodějnických procesů, fanatismus, to jak dav dokáže převzít nějaký názor jako pravdu, pokud je podán dostatečně sugestivně (a na na důkazech už záleží pramálo), i to, jak snadné tehdy bylo se zbavit někoho nepohodlného... (ono obvinění z čarodějnictví tehdy v podstatě znamenalo rovnou i rozsudek smrti). A rozuzlení příběhu mi přišlo docela překvapivé.
Nicnémě ještě nejsem rozhodnutá, zda se pokusím půjčit si i přehozí díly - ač se příběh nečetl špatně, musím řici, že na mne působil malinko depresivně (možná i proto, že se celý odehrává se strašlivé zimě).

Žádné komentáře:

Okomentovat