neděle 20. srpna 2017

Zruč nad Sázavou

První připonínky města Zruč nad Sázavou se objevuji na začátku 14. století, i když osídlení tu bylo nepochybně již dříve. Ve druhé polovině 14. stol. se majiteli panství stali Kolowratové, kteří zde nechali vystavět gotický hrad. Od poloviny 15. století se pak majitelé panství rychle střídali a jedni z nich - Kalenicové ho v 16. stol přestavěli na renesanční zámek. Ten však v r. 1781 vyhořel a další století pak byl jen udržován, aby zcela nezpustl.
K oživení zámku pak došlo až v 19. století, kdy zámek koupil zbohatlý podnikatel - stavitel železničních tratí Jan Schebek a jeho syn ho nechal přesavět v pseudogotickém slohu. Schebkovi vlastnili zánek až do r. 1948, kdy byl znárodněn a byly v něm kanceláře Městského národního výboru. Po r. 1989 byl zámek v restitucích rodu Schebků vrácen, ti ho ale posléze prodali městu, které jej nechalo zrekostruovat a upravit v něm současné expozice.



My jsme si na zámek udělali zajížďku v sobotním odpoledni cestou z chalupy (kde jsme byli zkontrolovat probíhající výměnu střechy). A protože jsme neměli mnoho času nevyužili jsme všechny možnosti, které zámek a okolí naíbízí.
Prošli jsme velký prohlídkový okruh zámkem (vstup 120 Kč, trvání cca hodinu) a vyšplhali jsme na Kolowrastkou věž (vstup 50 Kč), která je pozůstatkem původního gotického hradu. Procházku parkem nám "rozmluvily" sbírající se černé mraky... Kromě toho zámek ještě nabízí expozici panenek a medvídků a ve městě je ještě Vodácké muzeum, muzeum obuvnictví a kousek od něj rozhledna Babka (což už jsme nestihli). Takže Zruč nad Sázavou určitě stojí za výlet.
A teď už jen obrázky...

A jdeme dovnitř...

Vstupní hala

Bezprostřední okolí zámku

A teď celá řada fotek z interiérů




Vystoupali jsme až do vrcholku zámecké věže a prohlédli si hodinový stroj

Kolovwratská věž

Výhledy z Kolowratské věže - na střechy zámku i na rohlednu Babka

Poslední pohled na zámek

A odcházíme...

Jediné, co mne trochu zklamalo, je nabídka občerstvovacích služeb. Přímo na zámku sice je Zámecká restaurace, která je v docela zajímavých klenutých prostorech, ale jídla v nabídce byla buď z kategorie "vařím ve friťáku" nebo přílohou byly knedlíky. Jedinou výjimkou bylo pečené kuře s bramborem (které jsem si dala já a nebylo nic extra). Žádná nabídka moučníků, žádná "malá" jídla. Prostě nabídka, která rozhodně nenadchla a určitě by mohla být mnohem lepší. Možná jsme spíš měli vyzkoušet kavárnu v penzionu Pod zámkem ... Ale když už jsme vylezli k zámku, nechtělo se nám vracet se dolů do městečka kvůli pozdnímu obědu.

Žádné komentáře:

Okomentovat