neděle 10. prosince 2017

Felix Francis - Trojkoruna

Detektivky jsou jedním z mých oblíbených žánrů. A mám v něm i své oblíbené autory. Mezi ně patří i Felix Francis, který převzal spisovatelské žezlo po svém otci Dicku Francisovi, autorovi dlouhé řady detektivních příběhů, které se taky či onak točí kolem dostihů a lidí s nimi spojených. A Felix Francis ve svých detektivkách zůstal dostihovému prostředí věrný.
Letos na podzim vyšla jeho další knížka. Já ji dostala od manžela k svátku a před pár dny jsem ji dočetla.



Anotace
Vyšetřovatel BHA Jeff Hinkley je osloven svými protějšky z druhé strany Atlantiku, aby jim pomohl vyřešit nanejvýše choulostivý případ. Vypadá to totiž, že z agentury, zabývající se korupcí ve sportu v USA, někdo vynáší důvěrné informace o jednotlivých případech. Jeff se v utajení pouští do pátrání v zákulisí amerického dostihového světa a brzy zjišťuje, že se ocitl mezi dvěma mlýnskými koly a že se jeho protivníci nezastaví před ničím, ani před vraždou. Hraje se totiž a tu nejprestižnější z cen - o Trojkorunu.
Vydal Knižní klub v r. 2017


Jeff se v FPSA - americké agentuře zabývající se korupcí ve sportu objevuje po záminkou mezinárodní výměny pozorovatelů. Úkol pokusit se objevit "krtka", jak jeho americký protějšek označuje toho, kdo o kontroliních akcích FSPA zaměřených na doping a nedovolené ovlivńování výsledků informuje dostihové trenéry, se rozhodně nedá označit jako jednoduchý. Už proto, že novinář, který se problematikou ovlivňování výsledků zabýval, se zabil při neúplně vyjasněné autonehodě.
Rámec vyšetřování tvoří americkáTrojkoruna - prrestižní série tří dostihů - Kentucky derby, Preakness stakes a Belmont stakes. Prvního z nich se Jeff ještě zúčastní v pozici pozorovatele, ale brzy je jasné, že tato cesta k vypátrání "krtka" nepovede. Proto se rozhodne zkusit pátrat tak, jak je to pro něj jako bývalého zpravodajce nejpřirozenější - pod falešnou identitou. V jedněch z podezřelých stájí se nechá zaměstnat jako stájník a pokusí se celou věc rozkrýt "zevnitř". Nakonec se mu podaří odhalit jak způsob ovlivnění výsledků Trojkoruny, tak i toho, kdo z FSPA za úplatu vynáší informace. V rámci pátrání mu ale nejprve hrozí, že přijde o život, pak pro změnu zas o svobodu. Víc už samozřejmě neprozradím - kdybyste si knížku náhodou chtěli přečíst taky...



V příběhu je docela dost místa věnováno popisu reálií amerického dostihového sporu - ať již samotných dostihů nebo provozu stájí - už proto, že to prostě v příběhu hraje roli. Celkově se mi knížka docela dobře četla a napínavá byla až do konce, byť bych jí asi za to nejlepší, co jsem od F. Francise četla, neoznačila.

Žádné komentáře:

Okomentovat