čtvrtek 21. prosince 2017

Nový Hrádek u Lukova


Nový Hrádek u Lukova byl založen jako lovecký hrádek ve 14. století, původně patřil Lucemburkům, později byla jeho majiteli postupně řada šlechtických rodů. Původní hrad měl dvojité opevnění, později byla jeho předsunutá část přebudována na druhé křídlo s renesančním palácem. V 17. století hrad vydrancovali Švédové a od té doby hrad ztratil na významu, v jeho prostorách byla pouze vybudovánaa hájovna. Na počátku 20. století byl zkonfiskován v rámci pozemkové reformy a pronajat Klubu českých turistů. V období po 2. světové válce se pak ocitl v pohraničním pásmu a byl až do r. 1989 nepřístupný.
Nový Hrádek se mi zalíbil na fotkách - poměrně rozsahlá slušně zachovalá zřícenina navíc s rozhledem, protože se nachází na skalnatém ostrohu na Dyjí. Takže jsme se rozhodli, že poslední výlet naší adventní dovolené povede právě sem.



Jako výchozí bod jsme zvolili vesnici Lukov (pardon - vlastně městys), kde jsme zaparkovali u červené turistické značky. Ovšem jak se později ukázalo, povedlo se nám zaparkovat na druhém konci vci a místo směrem na Nový Hrádek jsme navíc vyrazili směrem na Vranov nad Dyjí. To už se nám fakt nepovedlo hodně dávno ... Takže jsme se pěkně zase vrátili do Lukova - jen ne po červené turistické značce, ale po trase cyklostezky - abychom měli změnu.

Kostel v Lukově

Z cesty...

Prošli jsme celý Lukov, objevili hospodu (opět otevřenou až odpoledne) a vydali se správným směrem - hned za vsí kus přes bahnité pole, ale pak už po silničce až na rozcestí Příčky. Tam jsme z červené turistické značky odbočili na zelenou a pokračovali lesem až ke hradu.
Tady jsme bohužel neměli tolik štěstí jako na Hardeggu - nikdo tu nefilmoval a tak byl hrad zavřený. Díky zachovalému opevnění a tomu, že hrad stojí na sklaním ostrohu, je přístupný jen branou za mostem přes pozůstatek hradního příkopu. A ta byla bohužel nedobytně zamčená. Prohlédli jsme si tedy jen okolí hradu a vyrazili zpátky.

Zavřená brána Nového hrádku (navím vyfocená v protisvětle - ale odjinud to nešlo...)

Nakonec jsme z Nového Hrádku viděli jen tohle

Ze svahu nad hradem

Kus jsme se vrátili ve svých stopách po zelené, ale protože (jak už jsem tu několikrát psala) neradi chodíme dvakrát stejnou cestou, odbočili jsme ze zelené nejdřív na cyklostezku a po pár desítkách metrů pak na neznačneou lesní cestu směrem na severovýchod. Po necelém kilometru jsme znovu narazili na červenou a zelenou turistickou značku, kterými jsme se nechali vést k rybníčku na Žlebském potoce. Od rozcestí u rybníčku jsme šli kousek po zelené, ze které jsme odbočili opět na cyklostezku a asi po kilometru došli zpět na rozcestí Příčky. A to už jsme měli Lukov znovu na dohled. Jen jsme se po cestě k zaparkovanému autu vyhnuli rozblácenému poli a vzali to raději po silničce.

Rybníček na Žlebském potoce

Znovu Lukov
Nakonec jsme ušli asi 15 km s převýšením cca 300 výškových metrů. Sice mne mrzelo, že jsme si nemohli pořádně prohlédnout zřízeninu, ale jinak to byl (i díky slunečnému počasí) pěkný výlet.



A úplně na závěr - co jsme to vlastně neviděli aneb fotka Nového Hrádku pěkně z ptačí perspektivy

Žádné komentáře:

Okomentovat