sobota 30. prosince 2017

Znojmo aneb co se jinam nevešlo

Znojmo, kde jsme trávili v prosinci pár dní naší dovolené je centrem jihozápadní Moravy a má dlouhou historii sahající až do 11. století. Je tu tedy i řada památek - třeba Znojemský hrad, rotunda sv. Kateřiny, rozsáhlá sítě podzemních chodeb, kostel sv. Mikuláše, radniční věž. Některé z nich jsme obhlédli jen zvenku (přece jen v prosinci není sezóna), do některých jsme se ale podívali (třeba do podzemní nebo do kostelů).

Jedna z dominat města - kostel sv. Mikuláše

Prošli jsme Znojmem večer i ve slunečném odpoledni, takže po třech předchozích článcích o naších výletech do znojemského okolí (tady, tady a tady) vám nabízím i pár více či méně zdařilých momentek, které jsme nafotili při těchto procházkách.


Dvakrát z večerního Znojma

Pohled z hradeb Znojemského hradu na kostel sv. Michala i na Znojemskou přehradu. A vstup do hrdu - za který jsme nepronikli...

Rotudna sv. Kateřiny

Kaple sv. Václava


Dvakrát kostel sv. Michala - zvenku i uvnitř v kostelích většinou nefotím, ale tentorkát byl úplně prázdný, tak jsem neodolala)

Pár momentek z města - dům se zajímavou sgrafitovou fasádou, kostel Nalezení sv. kříže, radniční věž a ulička u kostela sv. Michala

Ze znojemského pozemí

A protože nejen památkami živ je člověk, tak jedno foto věnované tomu, co se nám ocitlo v průběhu dovolené na stole (v hotelu i při toulkách Znojmem) - dortíky v restauraci Corso (nevěděla jsem, který vybrat - nejraději bych všechny), manželovo hovězí s liškovou omáčkou a žemlovým knedlíkem, moje moučníky - šúlance s mákem a švestkovou omáčkou a dýňové tiramisu a něco na zahřátí - čaj pro mne, svařák pro manžela.


A na závěr ještě pár slov o tom, kde jsme ve Znojmě bydleli. Vybrali jsme si a přes Booking.com zarezervovali pokoj v hotelu Premium. Jde o zrekostruovaný hotel s moderně zařízenými pokoji (jen prosklená koupelna se mi jevila trochu jako úlet). Velkým plusem hotelu je bazén s vířivkou, příjemná restaurace, bohaté snídaně. Trochu nevýhodou je vzdálenost od centra (20 minut podél poměrně rušné silnice) a nepříjemně nás překvapil požadavek hradit pobyt předem i to, že v ceně není zahrnuté parkování na hotelovém parkovišti. Ale celkově jsme byli spokojení.

Poslední dvě fotky jsou půjčené ze stránek hotelu (pokoj jsem zapomněla vyfotit a do bazénu jsem foťák netahala)

A to je definitivní tečka za naší prosincovou dovolenou, která nám vyšla lépe, než jsme si vzhledem k ročnímu obodbí troufli doufat.

Žádné komentáře:

Okomentovat