neděle 17. června 2018

Utopenci

Nebojte, žádní utonulí se konat nebudou. Nicméně vyznavačům zdravé výživy doporučuji, aby raději zavřeli oči - tenhle recept je asi zrovna nezaujme.
To, že jsem se do výroby utopenců pustila, byla vlastně náhoda. Koupili jsme si špekáčky na chatu, že si je večer opečeme u ohně (jednou za rok prostě buřt očouzený od ohníčku musí být). Jenže večerní bouřka nám tenhle plán překazila. Špekáčky opečené na pánvi postrádají vůni ohně a tím i půvab. Takže jsme si k večeři namazali chleba a koupené špekáčky jsme naložili (inspirováni mým pozdním obědem na výletě v Úterý - viz tady). Dneska přišel jejich čas a snědli jsme je k večeři (čímž byl zakončen proces fotodokumentace)





Suroviny
4 špekáčky
2 střední cibule
2 bobkové listy
1 lžička nového koření
1 lžička celého pepře
2 malé sušené feferonky
100 ml octa
250 ml vody
sůl


Z vody, octa a všeho koření (včetně feferonek) svaříme nálev a necháme ho trochu vychladnout. Mezitím si cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a špekáčky na plátky (cca půl centimetru silné, ale měřit to fakt netřeba). Do sklenice dáme vrstvu cibule, na ní vrstvu špekáčků, zalijeme trochou nálevu. Ve vrstvení pokračujeme tak dlouho, dokud nezaplníme celou sklenici. Zakončíme vrstvičkou cibule, přidáme feferonku a dolijeme nálevem tak, aby vše bylo potopené. Sklenici zavřeme, dáme do lednice a necháme týden odležet.
Pokud máme špekáčků větší množství (a větší sklenici), tak je možná špekáčky jen nakrojit, cibuli vložit i dovnitř a špekáčky naložit celé.
Podáváme s chlebem.
Tohle množství vyšlo na jednu sklenici o obsahu 700 ml a zbylo na malou skleničku o obsahu 200 ml.



Žádné komentáře:

Okomentovat