středa 8. srpna 2018

Jablečný pudink

Po úrodě třešní, višní, angreštu a rybízu, mne na chalupě čekala další úroda (nebo spíš nadúroda) - letní jablka. urodilo se jich skutečně požehnaně. Bohužel jejich nevýhodou je, že se nedají skaldovat, prtože strašně brzo buď moučnatí (a to už pak nejsou dobrá) nebo se začnou kazit. Takže jsme dva víkendy itenzivně zpracovávali - do moučníků i do povidel. Taky sušička jela na plný plyn. Recept na řezy ze strouhaných jablek už jsem dávala (kuk tady) a receptem na závin z kupovaného listového těsta asi nikoho nenadchnu. Takže jako další tip, co s nadměrnou úrodou jablek, nabízím prajednoduchý recept na jablečný pudink.



Suroviny
cca 1 kg jablek
1 vanilkový cukr
šťáva z půlky citronu
cukr podle chuti (já dávám cca 1pol. lžíci)
1 vanilkový pudink
kousek skořice


Jablka vykrájíme, oloupeme a nakrájíme na plátky (nebo to můžete udělat jako já - oškrábu jablka škrabkou na brambory a pak je strouhám na velkých "okách" struhadla, dokud nenarazím na ohryzek). Dáme do kastrolu, podlijeme malinko vodou (stačí opravdu trochu, jablka pak už pustí šťávu sama). Přidáme oba cukry, cittronovou šťávu a skořici. Přikryjeme a necháme pomalu dusit, dokud jablka nejsou úplně měkká. Vyndáme skořici, ochutnáme a případně přisladíme, protože údaj o cukru je velmi orientační (záleží na kyselosti jablek). Vanilkový pudink si rozmícháme v hrničku asi ve 250 ml vody a vlijeme do rozdušených jablek. Za občasného míchání necháme provařit 1 až 2 min. Nalijame do pohárů vypláchnutých studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout. Větší "žravci" si mohou vrstvy pudinku proložit piškoty slepenými nějakou marmeládou.


V tomhle vedru je to povychlazení osvěžujcíí moučník - já si ho dělala teď několikrát na svačiny do práce. Proto ho taky mám vyfocený v krabičkách s víčky (a v jedné skleničce, co byla zrovna po ruce)
A jako bonus rychlé fotky toho, co ještě z letních jablek vzniklo - řezy ze strouhaných jablek, závin a sušená jablka elegantně zabalená jako dárek pro kolegyně - jinak je skladuju podstatně méně elegantně ve sklenicích od okurek). Fotka povidel zmizela někde v "matrixu" (a povidla jsou ve sklepě na chalupě), takže tato část zpracování je bez fotodokumetnace.
Další zpracovávací "story" bude nejspíš o švestkách (ale předtím mne ještě čeká blumová marmeláda).


Žádné komentáře:

Okomentovat