neděle 12. srpna 2018

Zase ve Stříbře

Do Stříbra jsme se tentokrát v sobotu vypravili s tím, že vystoupáme na věž Děkanského kostela Všech svatých. Ale asi mi pohled na Stříbro z výšky není souzený. U vstupu do věže je informace, že prohlídky zajišťuje Městské informační středisko ve Stříbře. To sídlí v Městském muzeu - ke kterému se nám díky probíhajíci opravě dlažby v části náměstí prostě nepodařilo "probojovat". Chvíli jsme obcházeli oplocení zprava, zleva a pak jsme to vzdali. Ale úplně marný náš výlet nebyl.




Podivali jsme se totiž alespoň dovnitř kostela (který jsme při minulé návštěvě našli také zavřený). Tentokrát byly dvěře otevřené a paní, která tam upravovala květinovou výzdobu, nám nabídla, že můžeme dovnitř a kostel si prohlédnout (ačkoliv vlastně oficiálně otevřený nebyl). Tak teď do tohoto kostela můžete nahlédnout s námi





Děkanský kostel Všech Svatých vznikl na místě kaple Všech svatých ze 13. století. V 16. století došlo k její pozdně gotické přestavbě, později byla upravena věž přistavěním obydlí pro věžního s novou střechou. V letech 1754 až 1757 pak ještě kostel prošel barokní přestavbou do dnešní podoby. Kostel je trolodní stavbou a jeji výzdoba nástěnnými malbami i vyřezávaným oltářem pochází právě z druhé poloviny 18. stol.


Pak už jsme se jen chvíli prošli po stříbrském náměstí (takže neujdete ani tentokrát fotce stříbrské radnice).





A protože jsme tentokrát jsme si oběd přivezli z Prahy, nezamířili jsme do žádné restaurace jako minule, ale zpátky na chatu.

Tahle vidíme Stříbro ze silničky, co vede "k nám"

A třeba až vás do Stříbra pozvu znovu, bude to proto, že jsme konečně zdolali věž Děkanského kostela Všech svatých. A možná si příště nezapomenu foťák (tentokrát jsou fotky jen z mobilu a je to na některých vidět).



Žádné komentáře:

Okomentovat