čtvrtek 6. září 2018

Barbara Woodová - Kletba svitků

Román od Barbary Woodové Kletba svitků u nás poprvé vyšel už před více než patnácti lety. Já knížku náhodou objevila při úklidu v knihovně na chalupě, kam ji přivezla máma, aby odlehčila své domácí knihovně. A protože jsem zrovna neměla nic rozečteného a vedro lákalo k četbě na lehátku někde ve stínu, pustila jsem se do ní.



Bejanmin Messmer je původem Žid, který sice byl vychován matkou, která byla ortodoxní Židovka, a chodil na rabínskou školu, ale židovskou víru nepraktikuje. Svůj život věnuje vědě - je orientalista, který se specializuje na překlady starých židovských textů a současně tuto problematiku učí na univierzitě. Má slibně rozvíjející se kariéru, milující snoubenku Anie.
Život mu ale na ruby obrátí žádost jeho kolegy archeloga, který při vykopávkách v Izraeli objevil staré svitky a požádá Benjamina o jejich překlad...


Příběh se odehrává ve dvou rovinách - jednak v současnosti, kde sledujeme, jak Benjamina pohcuje překlad svitků, a jednak v dobách kolem začátku našeho letopočtu, kdy se odehrává příběh Davida ben Jona, Žida žijícího v Jeruzalémě, který svou zpověď pro budoucí generace na svitky zaznamenal. Postupně se pak oba příběhy, které od sebe dělí dva tisíce let začínají jakoby prolínat...
Příběh je sice poněkud nereálný, ale zavádí čtenáře mimo jiné i do zajimavého prostředí Palestiny v dobách, kdy se rodilo křesťanství, a otvírá tak i otázky spojené s vírou a jejími přikázáními. Současně se dotýká i tragického osudu Židů v polovině minulého století.


Anotace
Orientalista, Žid Messer, má přeložit 2000 let staré svitky nalezené v Izraeli. Zjistí, že obsahují zpověď židovského obyvatele Palestiny. Kletba Mojžíšova, kterou začínají, má postihnout každého, kdo je zneužije. Benjaminovi svitky připomínají vlastní, dosud potlačovanou minulost, ortodoxní výchovu, otce, jenž byl zavražděn v Majdanku.
Vydalo nakl. Ikar v r. 2002

A protože přebal z naší knížky někde zmizel, vypůjčila jsem si titulní obrázek z webových stránek nějakého antikvariátu

A pokud by se vám náhodou nezobrazovaly fotky, tak se omlouvám, ale v poslední době mne nahrávání fotek zlobí, včera se mi kvůli tomu ani nepodařilo článek publikovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat