pondělí 24. září 2018

Savin kuk

Savin kuk, majestátní hora s výškou 2313 m.n.m., se nachází kousek od Žabjaku a Czrneho jezera. Na jeho vrchol prý vedla turistická cesta už na začátku 20. stol. - vybudovali ji kvůli návštěvě posledního krále Černé Hory Nikoly I. Dnes je Savin kuk lyžařským centrem, které kromě vleků disponuje i sedačkovou lanovkou. Díky tomu také patří k nejnavštěvovanějším vrcholkům v Durmitoru. My jsme její návštěvu ponechali na den, který jsme pojali jako odpočinkový a výletu na Savin kuk jsme naplánovali právě za využití lanovky.



Cesta ze Žabljaku k úpatí Savin kuku, kde je dolní stanice lanovky, je značena nepřehlédnutelnou tabulí a vede přes vesničku Motički gaj. Kolem silničky je vidět, že tu všude probíhá výstavba orientovaná na turistiku. Auto bez problémů parkujeme na velkém parkovišti u stanice lanovky. Lanovka je klasická dvojsedačkovka a jezdí od 10 do 16 hodin (poslední jízda dolů z horní stanice je tuším v 15.20) a jednotné jízdné pro dospělého (bez rozlišení, zda pojedete jen nahoru, dolů nebo oběma směry) činí 7€ (lze platit i kartou).






Nasedáme tedy na lanovku, kterou vyjíždíme asi kilometr a půl pod vrchol. Zde je třeba vystoupit a přejít pár desítek metrů k další, kratší lanovce. Ta končí necelý kilometr pod vrcholem a odtud už musí opravdu každý po svých. Ale stoupání už není nijak děsivé (něco přes 150 výškových metrů), takže netrvá moc dlouho a stojíme opravdu až na vrcholku Savin kuku a kocháme se výhledy jak dolů na Czrne jezero nebo Žabljak, tak na liduprázdné skalnaté vrcholky a údolí. Nějakou dobu popocházíme po vrcholku a jeho okolí, hledáme nejlepší výhledy a fotíme. Pak se nad vrcholkem se začínají stahovat mraky a tak se v obavě z deště raději rozhodujeme pro návrat. Vracíme se stejným způsobem - pěšky k horní stanici lanovky a pak už se vezeme (a já se trochu bojím). Dole si ještě dáváme čaj a kafe v jedné z restaurací u dolní stanice lanovky a kocháme se ještě pohledem na Savin kuk zdola.







Takže tentokrát žádné turistiské výkony, ale jen příjemný a pohodlný výlet (který zvládne každý). Pokud by někdo chtěl dobývat Savin kuk po svých, tak tam od lanovky vede ona zmiňovaná turistická cesta, která je dlouhá asi 4 km s převýšením kolem 800 výškových metrů (takže slušný stoupák, zejména od horní stanice první lanovky). Na výřezu z map na Seznamu je uvedená jako značená jen částečně, ale značky byly i na poslednín úseku k vrcholu.


A jedna technická - omlouvám se za data v rozích fotek, moc pěkně to nevypadá. Ale protože se nám povedlo rozbít foťák, fotili jsme náhradním (který ž je trochu vysloužilec, ale naštěstní nás napadlo vzít ho s sebou) azapomněli jsme tam tohle nastavení zrušit.

Žádné komentáře:

Okomentovat