úterý 15. listopadu 2016

Červená řepa

Sterilovaná červená řepa ... pro většinu lidí neoblíbený doplněk školnějídelnových šunkofleků nebo "rizota"
(...co s opravdovým rizotem mělo společný jen název).
Mně sterilovaná řepa vždycky docela chutnala, jeden čas jsme si ji na chalupě dokonce pěstovali a zavařovali. Vzhledem k tomu, že díky suchu (a tomu, že na chalupu nejezdíme úplně pravidelně) jsme několik let po sobě vypěstovali řepu velkosti větších ředkviček (a od části úrody nám ještě odpomohli myši a hryzci), jsme na vlastní pěstování rezignovali. Ale protože nám žádná sterilovaná řepa nechutná tak, jako ta "naše", tak jsme se po roční pauze rozhodli zavařit si řepu koupenou. Recept jsme použili starý osvědčený ...


Řepu důkladně vydrbeme a uvaříme s mírně osolené a okyselené vodě do poloměkka. Po uvaření řepu necháme ochladnout, oloupeme a nakrájíme na kostky (plátky - jak je komu libo). Nakrájenou řepu narovnáme do sklenic, přidáme na kolečka nakrájený křen a zalijeme nálevem. Pak zavíčkujeme a sterilizujeme (já to dělám odhadem, protože nemám zavařovací hrnec s teploměrem, ale podle receptu by to mělo cca 85° asi 10 až 15 min.- podle velikosti sklenic).

Nálev
Svaříme 2 l vody, 0,5 l octa, 150 g cukru, lžičku anýzu, lžičku fenyklu a sůl podle chuti. Do horkého nálevu přidáme ještě 25 tabletek sacharinu (asi by šel nahradit cukrem, ale nám nálev chutná v této podobě, takže neexperimentuju). Uvedené množství nálevu vyšlo asi na 2 až 2,5 kg syrové řepy.



A pokud vás nenachl recept na řepu sterilovanou, zkuste si ji udělat jinak - třeba jako boršč nebo jako salát (inspirace tady). Červená řepa obsahuje totiž spoustu minerálních látek (např. sodík, hořčík, draslík, vápník) a má řadu pozitivních vlivů na zdraví (podporuje činnost jater, brání rozvoji kornatění tepen, aktivuje tvorbu červených krvinek, zbavuje tělo jedovatých látek). Takže v našem jídleníčku by si své místo měla najít.
i

Žádné komentáře:

Okomentovat