pátek 13. ledna 2017

V. Vondruška - Nitranská brána smrti

Další historickou detektivku - tentokrát ze série Hříšní lidé Království českého jsem našla pod vánočním stromečkem. A byla první z vánočních knížek, po které jsem sáhla a pustila se do čtení (a dočetla ji ještě před koncem roku - jen na článek o ní se nějak tak dostalo až teď)




Anotace knížky
Při vojenské výpravě do Horních Uher se vojskům Přemysla II. Otakara podaří obsadit Nitru. Správy města se ujímá zástupce českého krále Oldřich z Chlumu. Jednoho rána se na Dolní bráně najde oběšené tělo kanovníka nitranské kapituly. Městem se šíří panika, neboť je tato brána považována za prokletou. Před lety v ní zahynula žena obviněná ze spojení s ďáblem. Stopy vedou ke kostelu svatého Jakuba, jenže než se je podaří ověřit, objeví se v bráně oběšený farář tohoto kostela. Oldřich z Chlumu má tři dny na odhalení a usvědčení zločince.

Patrání Oldřicha z Chlumu se tentokrát odehrává ve křivolakých uličkách Nitry i na jejím hradě. Odlřich z Chlumu tedy pátrá na cizí půdě - byť z pověření krále Přemysla Otakara II, což mu přece jen trochu komplikuje situaci, stejně jako slib, který dal nitranskému biskupovi. Příběh se ale vine podobně jako jiné knížky z této řady - Oldřich z Chlumu hledá logické souvislosti a spojuje jednotlivé nitky případu, panoš Ota pátrá v šencích a v náručích krásných žen a Diviš naopak mezi zloději a městskou spodinou (dokonce se v zájmu pátrání nechá i do šatlavy zavřít). Rozuzlení jsem z části odhadla, z části bylo přece jen překvapením, ale nebylo nijka komplikovaně zamotané (jen v kostelích a církevních hodnostářích jsem se chvílemi malinko ztrácela).
Celkové tento příběh hodnotím jako nenáročnou knížku, která se příjemně četla.

Žádné komentáře:

Okomentovat