neděle 16. dubna 2017

Hlavička neboli velikonoční nádivka

Hlavička je lidový název pro tradiční velikonoční nádivku. Název prý vznikl podle toho, že se do ní dávalo obrané maso z vařených jehněčích nebo telecích hlav. Kažopádně by prý měla být ze tří druhů masa - uzeného, vepřového a jehněčího, kůzlečího nebo telecího. S ohledem na to, kolik dneska stojí jehněčí nebo telecí, musím říci, že dám přednost jeho jiné úpravě, než je uvaření a obrání do nádivky (a kůzlečí hlavy doma taky nevaříme), takže se u velikonoční nádivky spokojíme jen se dvěma druhy masa. Ale zcela určitě velikonoční nádivka patří k tomu, co u nás Velikonoce dělá Velikonocemi a pečeme ji pravidelně každý rok.



Suroviny
500 g uzené plece a libovějšího vepřového boku
výbar z masa
250 - 300 g rohlíků nebo chlebíčkové velky
3- 4 hrsti listů mladých kopřiv
3-4 vejce
česnek, majoránka, sůl
sádlo, strouhanka


Uzené maso i bůček uvaříme do měkka. Maso necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na kostičky rohlíky a dáme do mísy. Pokropíme vývarem z masa, tak aby pečivo nasáklo. Přidáme maso nakrájené na kostičky, žloutky a nadrobno nasekané kopřivy. Z bílků ušlenáme sníh, opatrně jej zamícháme do směsi a dochutíme utřeným česnekem, majoránkou a solí (se solí opatrně, někdy může být slanější vývar z masa). Pokud je směs přiliš řídká, přidáme trochu strouhanky. Nádivku pečeme v pekáčku vymazaném sádlem a vysypaném stouhankou asi 45 až 60 minut (my velikonoční nádivku pečeme v podstatě jen na chalupě ve stařičké troubě, která peče hodně-středně-málo a je to pokaždé tak trochu alchymie, jaký stupeň zrovna zvolit, a přesné teploty tedy nevím).
Podáváme se zelenonovým salátem - obvykle volíme salát z kysaného zelí, tentorát to ale byla jen salátová okurka nakrájená na kolečka (což mám raději než okurkový salát).

(Ano, vím, že tyhle talíře už jsou asi sto let "out" .., ale na chalupě máme nádobí zn. "co čas dal")

Žádné komentáře:

Okomentovat