sobota 8. dubna 2017

Jojo Moyesová - Dívka, již jsi tu zanechal

Knížku Dívka, již jsi tu zanechal od Jojo Moyesové jsem si vyswapovala za jinou, už přečtenou knížku. Zatím jsem od této autorky žádnou knížku neznala, jen jsem na několik z nich četla docela pozitivní recenze. Tak jsem byla zvědavá, zda a jak knížka zaujme mne.


Anotace

Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv - rodinu, svou pověst i život -, jen aby mohla znovu spatřit svého muže... O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...
Vydalo nakl. Ikar v r. 2015



Příběh se odehrává ve dvou dějových rovinách. Ta první se vrací do let první světové války a sleduje osud Sophie, jejího boje za zajištění podmínek pro život svůj i své sestry a její rodiny v malém francouzském městečku okupovaném Němci a její snahu podniknout cokoliv pro záchranu milovaného muže. Druhá dějová linka nás zavede do současnosti, kde se Liv snaží zachránit pro sebe obraz, který dostala jako dárek od manžela. A právě tento obraz je spojkou mezi osudy obou žen, jež od sebe dělí téměř století. Tím obrazem je právě portrét Sophie, který namaloval její muž a na který ale uplatnili restituční nárok potomci malíře. Pro Liv však nejde jen o obraz, ale i o vzpomínku na milovaného muže - manžela, který zemřel, a je proto odhodlána pro to, aby si jej mohla ponechat obětovat téměř vše.
Dobře je popsaná atmosféra okupovaného framcouzského městečka i rozhodování obou hrdinek, zda a co obětovat cíli, který chtějí dosáhnout. Obě dějové roviny - oba příběhy jsou poutavé a hezky se čtou. Jsem ráda, že jsem díky swapu ke knížce dostala, a pokud narazím na nějakou další od této autorky, tak si ji ráda přečtu.




Žádné komentáře:

Okomentovat