neděle 23. dubna 2017

Králičí stehna na rozmarýnu...


... aneb když vaří muž.
Manžel vaří rád a dobře, s oblibou zkouší nové recepty a navíc má jednu neocenitelnou vlastnost - umí po sobě skvěle uklidit kuchyň. Poměrně často se tedy nedělní oběd odehrává v jeho režii. Pomyslné vařečky se ujmul i tentokrát, kdy jsme koupili balík králičích stehen. Nechal se inspirovat receptem na králíka na šalvěji z kuchařky Romana Vaňka "Kouzlo kuchyně Čech a Moravy". Jen jsme nedostali koupit šalvěj, takže jsme se rozhodli ji nahradit rozmarýnem, který se myslím ke králíkovi hodí taky velmi dobře (a který naopak měli v květináči, takže možná ještě chvíli vydrží).

Pokud by se vám zdálo divné rozložení příborů - manžel je levák



Suroviny
3 králičí stehna
3 lžíce přepuštěného másla
1 bobkový list
sůl, pepř, hl. mouka
citr. štáva
2 lžíce portského vína
vývar


Králičí stehna vykostíme a ze zbytků po vykoštění stehen si uděláme vývar. Přepustíme si máslo (z rozpuštěného másla sbíráme pěnu, dokud se tvoří). Vykoštěná stehna osolíme, opetříme a horní stranu (tam kde byla kůže) poprášíme hladkou moukou. Stehna opečeme na přepuštěném másle, začínáme stranou poprášenou moukou. Po otočení přidáme do pánve jeden bobkový list a hrstičku rozmarýnových lístků. Když maso zezlátne, podlijeme ho vývarem, zredukujeme, znovu podlijeme vývarem a opět zredukujeme. Nakonec do výpeku přidáme trochu citronové šťávy a portského a už jen krátce povaříme. Podáváme se šťouchaným bramborem

Žádné komentáře:

Okomentovat