pátek 14. dubna 2017

K Chodovské tvrzi

Bydlím na největším pražském a asi i českém sídlišti, které vešlo i do filmu (Věra Chytilová - Panelstory) i do prezidentských prohlášení (Václav Havel ho při návštěvě označil za králíkárnu). Já ho ho mám docela ráda - asi i proto, že náš "králičí kotec" je ve slepé ulici s výhledem do parku (takže svatý klid), na metro to mám pár minut a do centra půlhodinku a v dosahu v podstatě všechno, co k životu potřebuju. Ono už to dávno není to síldiště z filmu Věry Chytilové.
A když tu jsou samozřejmě hlavně paneláky, máme tu i pozůstatky z dřívějších dob, kdy tu namísto sídliště ještě byla pole a Háje a Chodov byly jen vesnice. Kapličku jsem vám už ukazovala (tady). Tentokrát jsem se v příjemné jarním dni na procházku vypravila k Chodovské tvrzi. Vzala jsem si sebou foťák a tak vám Chodovskou tvrz malinko ukážu.



A protože je jaro, tak i u nás na sídliště všechno kvete. Dokonce i šeřík už začíná mít na květ.


A na začátek trocha historie (co nikoho nezabije)....
Jde o původně vodní tvrz s centrální kruhovou dispozicí a vnitřním nádvořím, která dříve střežila cestu, která přes ves Chodov vedla na Prahu. Stavitel ani první majitel tvrze není znám, vznik se odhaduje na konec 13. století. Prvním známým majitelem je až zderazský konvent křižovníků. Zásadní změna proběhla za správy kláštera benediktinů od sv. Mikuláše na Starém Městě, kteří ji získali r. 1676, aby ji přestavěli v barokní zámeček. Stržení severní věže a současné klasicistní úpravy proběhly na samém počátku 19. stol. V druhé polovině minulého století tvrz využíval Státní statek Praha, díky kterému se objekt dostal do havarijního stavu a uvažovalo se o zboření. Naštěstí k tomu nedošlo a v letech 1988-1994 proběhla rozsáhlá rekonstrukce, na počátku tohoto století pak byl kolem tvrze vytvořen rekreační park. Přímo ve tvrzi je dnes koncertní a výstavní sál i restaurace.

Vstup ke tvrzi a do parku a souchařská výzdoba 
 
Vstup do tvrze a pokus zachytit její malá akrkádovité nádvoří

Můstek přes pozůstaky vodního příkopu a studna

Prostě - stojí za to se projít sídlištěm, protože to tu krásně kvete. A i mezi paneláky se dá najít něco zajímavého.

Žádné komentáře:

Okomentovat