středa 28. června 2017

Rakouské střípky aneb co se jinam nevešlo

Po popisu výletů, které jsme o dovolené podnikli. doplním ještě pár slov o oblasti, kde jsme dovolenou trávili...
Vydali jsme se do údolí Kleinwalsertal, které se nachází v v rakouské spolkové zemi Vorarlbersko. Jde o docela uzavřené a poměrně odlehlé údolí. V minulosti bylo osídleno národností skupinou Walserů, kteří sem přišli už před 700 lety z oblasti dnešního Švýcarska. Do dnešního dne si Walseři uchovali některé tradiční zvyky i prvky zvláštního nářečí, které v minulosti používali. V současnosti je toto údolí především turistickou oblasti, která je využívána jak pro letní, tak pro zimní turistiku. Díky turistům prý v sezóně počet obyvatel údolí narůstá téměř na destinásobek.

Pohled z balkónu


Zajímavostí je, že toto údolí není po silnici přístupné z Rakouska, ale pouze z německého území přes město Obersdorf. Za ním silnice překračuje německo-rakouské hranice, pokračuje přes Rieslern a Mittelberg až do Baadu, kde končí. A právě v městečku Baad, jsme měli svou "základnu" v hotelu Widerstein. Jde o příjemný hotel v klasickém alpském stylu, ve kterém jsme měli hezký a prostorný pokoj s balkónem, ze kterého byl úžasný výhled. Lze se zde domluvit i česky - majitel je původem Čech a i část personálu tvoří Češi. Součásti ubytování je snídaně (švédský stůl), večeře jsme si vybírali z jídelního lístu (ceny jsou o něco vyšší než v Čechách - jídlo kolem 13 až 20 €). S ubytováním i jídlem jsme byli spokojení.

"Náš" hotel

Pár momentek z Baadu

V údolí funguje dobře místní doprava. My jsme ji sice nevyužili, ale autobusy do Obersdorfu, které projíždí celé údolí, jezdí poměrně často a mají hustou síť zastávek. Stejně tak je zde dsot značených turistických cest - od těch procházkových (značené žlutě) přes klasické horské cesty (značeno červeně) až po stezky pro zkušené turisty (značeno modře). Na turistických trasách jsou i otevřené horské chaty, kde je možné se občerstvit. V hotelu je dobré si vyžádat kartu hosta, na kterou lze získat některé, byť ne velké slevy (jízdné v autobuse, na lanovce).

Údolí je opravdu směrem do Rakuska uzařené



Kytičky, kytičky, kytičky... (na loukách to fakt kvetlo krásně)

A krávy samozřejmě na alpské louky patří

Tolik pár praktických informací a poslední hrstka fotek.

Žádné komentáře:

Okomentovat