sobota 3. června 2017

Vlčí bob

aneb lupina mnoholistá je dekorativní rostlina se zajímavým barevným květenstvím. Proto se hodně pěstuje v zahradách, a to v různých vyšlechtěných barevných mutacích.
My ji tedy moc nepěstujeme, pár trsů nám vyrostlo zahradě tak nějak samo. A ten největší začal utiskovat rybízový keř, takže ho pomocí srpu poněkud redukovala. Ale ještě předtím jsem si nastříhala kytici jejích květů, která zaplnila celou vázu. Vypadá docela dekorativně, že?



Lupina je trvalka původem ze Severní Ameriky. V Čechách se popré objevila někdy v 19. století a poměrně rychle se rozšířila po celém územíLupina je nyní považována na mnoha místech za invazivní rostlinu. Zvlášť dobře se jí totiž daří v horských a podhorských oblastech. A to až tak moc dobře, že vytlačuje původní vzácné rostlinné druhy. Váže totiž v půdě dusík a některým původním druhům se v ní pak přestává dařit. Navíc vytváří celé koberce rostlin, které taky mohou ostatní druhy úplně potlačit.


Překvapením pro mne bylo zjištění, že je jedovatá - obsahuje v plodech poměrně velké množství alkaloidů (pokud někde narazíte na lupinovou mouku, tak ta se vyrádí z jiného druhu lupiny, z lupiny bílé).


(Zdroj infoamci-strránky www.zahrada-centrum.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat