neděle 15. dubna 2018

Daniel Silva - Dům špionů

Novinky od Daniela Silvy kupuji hned, jak se objeví v knihkupectví, protože tento autor špionážních románů patří mezi oblíbené autory mého muže a je to tedy pro něj vhodný dárek. Tentokrát se mi povedlo tuto novinku na předvánočním trhu přehlédnout. Ovšem mému muži nikoliv, takže jsem ji nakonec dostala já (ale podezřívám manžela, že si ji koupil hlavně pro sebe, když já ji prošvihla - což zjistil od syna, přes kterého si knižní vánoční dárky prověřujeme).



Po islámských teroristických útocích v USA přichází tři, na stejnou chvíli načasovné, teroriskické útoky v Londýně. Stopy teroristů vedou do Francie. Následuje výbuch, který zničí sídlo elitního oddělení francouzské tajné služby... Začíná nový hon na Saladina, strůjce teroristických útoků ve jménu Islámského státu. Postupně se k němu spojují tajné služby USA, Izraele, Francie i Velké Británie a vytváří složitý konspirační plán, který jim má umožnit dostat se postupně až k Saladinovi. Mozkem organizujícím celou akci se stává opět Gabriel Alon. Ten už se mezitím stal hlavou Ústavu, jak nazývají izraelskou tajnou službu, ale snaha zlikvidovat Saladina se stávvá jeho posedlostí, které neváhá opětovat spoustu prostředků, úsilí i nasadit v ní vlastní život. Celá operace se rozehrává na francouzském Azurovém pobřeží a posléze se přesouvá do Maroka. Jejími hlavním protagonisty jsou agenti izraelské tajné služby a Christoepr Keller, bývalý příslušník SAS, nyní agent britského oddělední MI5. To, jestli se podaří Saladina skutečně vypátrat a dostihnout, samozřejmě prozrazovat nebudu.


Román volně navazuje na předchozí knihu Černá vdova, kde se rovněž objevuje strůjce teroristkických útoků Saladin i řada agentů izraelské tajné služby, včetně Gabriela Alona. Přiznám se, že mi celá konstrukce konspirační akce přišla svým rozsahem docela přitažená za vlasy a nereálná, ale prostředí tajných služeb neznám, tak kdoví, co je tam možné. Ale jako špionážní román se knížka, jako ostatně většina Silvových románů, četla dobře.


Anotace
Již sedmnáctý špionážní thriller s legendárním špionem Gabrielem Allonem, teď už šéfem izraelské tajné služby! Hon na tajemného Saladina, nového krále terorismu pokračuje! Jenže štvanec se odmítá smířit se svým osudem a mění se z loveného v lovce. A nechává za sebou desítky a desítky nevinných obětí. Své síly musejí spojit ti nejlepší z nejlepších, nám už dobře známí agenti americké CIA, britských tajných služeb MI5 a MI6, skupiny Alfa francouzského DGSE, především pak ale Ústavu, izraelské tajné služby v čele s Gabrielem Allonem, pro kterého se dopadení Saladina stává otázkou osobní cti - a osobní pomsty. Cesta za islamistickým vrahem vede přes celou Evropu až do severní Afriky, kde se v "Domě špionů" síly dobra chystají na poslední střet…
Vydalo nakl. Harper Collins v r. 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat