pondělí 23. dubna 2018

Padrťské rybníky

Víkendové počasí vyloženě zvalo na výlet někam do přírody, takže jsme neodolali ani my. Stejně jako minule jsme namířili do Chráněné krajiné oblasti Brdy, která byla vyhlášena v r. 2016 na území bývalého, stejnojmenného vojenského újezdu. Cílem výletu byla oblast Padrťských rybníků.



Východiskem naší trasy byla osada Tesllíny, kde jsme zaparkovali auto a vyrazili po zelené TZ. Kousek za kótou 719 m.n.m. (což je místo, kde měl stát americký radar - přiznávám, že jsme kótu minuli bez povšimnutí, nikde tam není nic patrné) zelená značka končila a dál jsme pokračovali po červené, Cestou jsme minuli místo, kde kdysi stával benediktinský klášter Teslíny s kostelem Sv. Jana Křittele. Klášter vznikl někdy v 11. stol. a jeho zánik se datuje do r. 1421, kdy ho vyplenila husitská vojska. Do dnešních dnů po něm nezbylo v podstatě nic a připomíná jej jen cedule v kamenné mohylce a dva obnovené rybníčky na Zlatém potoce.

Připomínka kláštera Teslíny

Rybníček u bývalého kláštera Teslíny
Po červené jsme došli až na hráz Hořejšího padrťského rybníka. Ten byl spolu s Dolejším padrťským rybníkem založen v 16. stol. jako rezervoár pro plavení dřeva. S rozlohou 70 a 40 hektarů jsou největšími (a také nejvýše položenými) vodními plochami v regionu a v jejich okolí se vyskytuje řada chráněných rostlin i živočichů.

Horní padrťský rybník panoramaticky

Dolní padrťský rybník

Dolní padrťský rybník


Hráz Hořejšího padrťského rybníka jsme přešli po modré turistické značce (jinudy se ani jít nedalo - téměř hned za hrází už je Dolejší padrťský rybník a navíc je tam vstup zakázán, protože tam neproběhla ještě pyronechnická sanace) a dál jsme pak pokračovali po zelené až k Jahodové hoře (což byl se 726 m.n.m nejvyšší bod našeho výletu). Těsně před ní jsme si ještě udělali malou odbočku, ke skalce na jejím úbočí. Z vrcholu Jahodové hory bohužel nejsou žádné daleké výhledy - zakrývají je vzrostlé stromy.

Skály na Jahodové hoře poprvé

Skály na Jahodové hoře podruhé

Skály na Jahodové hoře potřetí (v pozdadí vysílač Praha)
Na Jahodové hoře jsme opustili turistické značky a vydali se neznačenou lesní cestou směrem k jihu a po chvíli se připojili na výraznou rovnou cestu (ona v této oblasti ve většina cest "jak když střelí) a pokračovali po ní asi 2 km. Kousek poté, co jsme přešli silnici, se cesta změnila na spíše "necestu", takže jsme občas přeskakovali potůžky nebo kličkovali mezi bažinkami či stromky. Ale udrželi jsme směr a "necesta" se zase stala pohodlnou cestou, která nás dovedla na zelenou značku. A po té to byly lesní asfaltkou přes rozcestí Spálená bouda zpátky do Teslín jen 2 km.

Cestou jak když střelí, lesem i necestou...

Jaro - dokonce i had vylezl (ikdyž do Jiřího ještě nějaký den chyběl)

Celá trasa vede lesy po lesních cestách (sjízdných i pro kola nebo kočárky - s výjimkou zmiňovaného kousku před Spálenou boudou) bez nějakého velkého stoupání. Žížnivci se v Teslínech mohou občerstvit v Grillu (netestovali jsme - manžel řídil, takže se nemohl dát pivo, tak jsem s ním držela "basu")
Celková délka výletu byla 16 km (převýšení asi 220 výškových metrů - na profilu je to o něco víc, protože kus mimo značené cesty mi mapa tvrdošíjně kreslila jinudy), které jsme (i se svačinou) ušli za zhruba 4 hodiny.


Žádné komentáře:

Okomentovat