neděle 29. dubna 2018

Nový Hrádek u Kunratic


Nový Hrádek u Kunratic je zřícenina královského gotického hradu. Nechal ho na lesnatém ostrohu nad Kunratickým potokem postavit král Václav IV - stavbu hradu nařídil roku 1411 a již z roku 1412 existují záznamy o králově pobytu na hradě. Hrad svou úlohu plnit velmi krátce. Nejdůležitěší událostí v jeho historii je smrt krále Václava IV - ten zde zemřel 16. srpna 1419. V polovině r. 1420 byl hrad obležen pražským husitským vojskem a po půlročním obléhání byl v lednu 1421 definitivně dobyt a zdevastovaný zapálen. K jeho obnově již nikdy nedošlo, pouze v 18. stol. byla ve zřícenině kaple sv. sv. Jana Nepomuckého, pozdjěi bylo zdivo z hradu rozebíráno na stavby v okoli. V r. 2013 byl proběhla rozsáhlá sanace zachovaných zbytků hradu - došlo ke statickému zajištění, byly vykáceny stromy a postaven nový dřevěný most přes šíjový příkop. Kolem zříceniny probíhá závod Velká kunratická - stoupání od Kunratického potoka je snad nejtěžší a nejobávanější částí závodu.




Výchozím bodem vycházky na Nový Hrádek , na kterou jsem se vypravila s mámou, byla stanice metra Chodov. Prošly jsme kousek sídlištěm a poté, co jsme přešly ulici s příznačným názvem U kuntratického lesa, jsme se od rozcestí U dubu pustily po modré turistické značce, která nás zavedla až na Hrádek. Z Hrádku jsme sešly dolů ke Kunratickému potoku a odtud jsme pokračovaly po žluté značce k restauraci U krále Václava IV (kde jsme si daly lívanečky) a pak dál kolem rybníku Labuť až ke stanici metra Roztyly.


Les, les, les....

I v detailu je krása


Z Hrádku toho fakt moc nezbylo

Restaurace U krále Václava IV a její lívanečky

Rybník Labuť

Labutě na Labuti

Sekvojovec (pěkný "macek" - skoro se mi nevešel do záměru - s výškou kolem 35 m není divu)


Mapa a výškový proil spíš je pro úplnost....

Celá cesta vede Kunraticko-michleským lesem (kterému se říká taky Krčský les neboli Krčák). Celé jeho území je upraveno jako lesopark. Je protkaýny sítí cest a cestiček, je tu řada altánků, laviček, dětských hřišť a kromě restaurace U krále Václava IV se lze občerstvit ješte v restauraci Za větrem a restauraci Na tý louce zelený. Je to prima cíl pro vycházku, navíc dobře dostupný MHD. Pro mne to místo má navíc nádech nostalgie (procházky s rodiči, krmení labutí na rybníku, školní branná cvičení, rande i popíjení se spolužáky z gymplu U krále Václava IV ....).

Žádné komentáře:

Okomentovat