neděle 16. října 2016

Stříbro

Stříbro je staré hornické městečko ležící na ostrohu nad řekou Mží v západních Čechách nedaleko Tachova, asi 30 kilometrů západně od Plzně. První historické zmínky o hornické osadě v tomto místě jsou z 12. století, ve 13. století pak bylo Stříbro povýšeno na město. Díky těžbě rud v okolí (těžilo ze zde olovo a pak samozřejmě, jak napovídá název města, i střibro) se město rychle rozvíjelo a před husitskými válkami patřilo mezi čtyři největší města v okolí Plzně.
V době husitských válek Stříbro k městům, které stály na straně reformace (rodákem ze Stříbra je jeden z nejvýznamnějších husitských kněží, spolužák mistra Jana Husa, Jakoubek ze Stříbra). V r. 1427 město neúspěšně obléhali křižáci, kteřé nakonec byli huitskými vojsky rozprášeni v bitvě u Tachova.
Časem rozvoje pak pro město bylo 16. století - v té době došlo k výstavbě řady měšťanských domů, úpravě opevnění, úpravě kostela. V době třicetileté války bylo město nejprve vypleněno Švédy, potom císařskými vojsky, ale díky obnově těžby se z těchto ran brzy vzpamatovalo.

Pohled na Stříbro od Mže


Dne je historické jádro města městskou památkovou zónou. Cenná je je renesanční radnice s krásnou sgrafitovou výzdobou fasády, ale zajimavé je celé náměstí (v posledních dvaceti letech bylo dost značně rekonstruováno a upraveno) - pozoruhodné jsou i renesanční domovní portály, vytvářející ojedinělou architektonickou skupinu. Ve městě se nachází i další historické objekty (třeba kostel, klášter minoritů, bašta, hornický skanzen, kamenný most s bránou, který se dokonce stal motivem zlaté mince vydané ČNB).
Stříbro je v současnosti i významným střediskem turistického ruchu regionu, je zde rozsáhlý sportovní areál, údolí řeky Mže nabízí množství rekreačních možností. Bezprostředně u Stříbra je rozsáhlá rekreační oblast Hracholuské přehrady, jejích vzdutí hladiny sahá proti toku řeky Mže až k samotnému městu.

Radnice s kašnou

Pohled na náměstí a novou vodní plochu (nahradila původní parkoviště)

Mariánský sloup na náměstí a jeho výzdoba

Ještě pár záměrů - brána a socha na mostě přes Mži, památník Jakoubka ze Stříbra, altán u radnice, portál na cestě z náměstí, kostel

A právě u Hracholusské přehrady, kousek od vesničky Vranov, máme chatu, tedy spíš chatičku. Příliš často sem bohužel nejezdíme (chalupa na Vysočině vyžaduje více péče a údržby), ale párkrát do roka sem vyrazíme - i proto, že v sousedních chatách máme kamarády (manžel sem jezdí od dětství, já jsem tedy náplava).
Poslední podzimní návštěva chaty je spojená s jejím zazimováním (v zimě sem nejezdíme, takže je třeba vypustit vodu, ukldit okolí ap.) a většinou i s nějakým výletem do okolí. Tentokrát jsme se rozhodli pro oběd ve Stříbře s tím, že tam dojedeme vlakem a zpátky půjdeme pěšky (je to kousek - asi 4 km). Namísto cesty kolem řeky, kudy vede červená turistická značka a kudy už jsme šli několikrát (a vyrážela tudy zrovna početná skupina turistů) jsme to od hornického skanzenu vzali do kopce a pak kolem trati tak trochu cestou necestou...

Hornický skanzen

Cestou necestou


Ale hezká procházka to byla.

(Zdroj informací o městě - web města Stříbro)

Žádné komentáře:

Okomentovat