neděle 2. října 2016

Švestkobraní

Poslední dva víkendy byly na chalupě ve znamení sklizně švestek. Naše tři švestky sice nejsou žádné mladice, ale plodů měly letos opravdu požehnaně. Manžel strávil tak asi půlku obou víkendů na žebříku ve větvích a vzhledem k tomu, kolik naplnil košíků, nastala otázka téměř nerudovská - "Kam s tím?". Na slivovoci si u nás nikdo nepotrpí (a ani nevíme, kde je nebližší pálenice), takže přeměna švestek na něco ostřejšího moc nepřipadala v úvahu. Podobné je to s kompoty - o ty švestkové nikdo nestojí. Proto přišly na řadu další způsoby zpracování...




Nejvíc švestek padlo do povidel - to je u nás snad neoblíbenější švestkový produkt - na koláče, na lívance, pár skleniček se rozdá... No prostě povidla nám nikdy nezbývají. A jak je děláme?
Vypeckované švestky dám do velkého kastrolu, přidám lžičku soli a asi decku obyčejného octa. Dám do trouby (teplotu chce trochu vychytat, já na naší letité troubě nastavuji dole střední, nahoře slabý výkon) a nechám péct - asi tak 5 hodin. Občas zkotroluji, ale nemíchám (maximálně švestky, které navrchu začínají osychat, vařečkou poptopím) - švestky pustí šťávu, které se odpařováním postupně zahušťuje. Když se obsah kastrolu zredukuje tak asi na polovinu, přendám kastrol na kamna a ještě chvíli nechám vařit, až do chvíle, kdy už se mi povidla zdají dostatečně hustá. Přidám trochu rumu, podle chuti případně mírně dosladím a nechám cukr rozvařit. A pak už jen plním do sklenic a sterilizuji (přijde mi to jistější než převracení skleniček na víčko).

Ze stromu až do skleničky...

Další švestky jsme napůlili, dali na tácku zmrznout a pak přesypali do mikroténových sáčků. V zimě se na koláč budou hodit. K tomu chybí dokumentace - dělali jsme to ten víkend, kdy jsem zapomněla foták doma.
Samozřejmě došlo i na koláč se švestkami a drobenkou (podle tohoto receptu) a na švestkové knedlíky (ty zas podle tohoto receptu). Knedlíky jsou taktéž bez dokumentace - taky jsme je měli o "bezfoťákovém" víkendu.

Na plechu i na talířku

A co jsme nezpracovali ani nesnědli jen tak, to jsem rozdala po sousedech i kolegyním v práci. Protože letos těch švestek fakt byla spousta....

Žádné komentáře:

Okomentovat