středa 30. května 2018

Vladimír Vondruška - Jičínské pole mrtvých

Další detektivka z řady Letopisy královské komory s královským písařem Adamem z Dobronína se u nás doma ocitla velmi brzo poté, co se objevila na knižních pultech. Prostě máme s manželem oba pro Vondruškovy detektivky slabost - ať už jde o ty s Oldřichem z Chlumu nebo právě o ty s Adamem z Dobronína.



Setkání Adama s jeho dávnou první láskou Johankou ze Šemberka není náhodné - vyústí v pověření, aby se pokusil vyřešit vraždu, kvůli které byl uvězněn Johančin manžel Michal Trčka … . Jde o vraždu z značně podivnou - lesmistr z panství Michala Trčky byl nalezen s rozpáraným bříchem a s třemi šestkami napsanými na čele. Michal Trčka,který jeho smrt utajil, není obviněn z jeho vraždy, ale ze zatajení podezření, že na jeho panství provozuje své rejdy ďábel,který svou oběť označil ďábelským znamením - třemi číslicemi šest. Jediný způsob, jak jej zprostit obvinění, je najít skutečného pachatele a prokázat tak, že nejde o ďábelské rejdy. Postavení Adama z Dobronína není jednoduché - do Jičína, nedaleko kterého se zločin stal, odjíždí v utajení a bez svých obvyklých pomocníků Petra a Rozárky (pomáhat mu má městský písař). Jen z dávného přátelství s Johankou na tyto podmínky, které mu samozřejmě bude pátrání komplikovat, Adam z Dobronína přistoupí, Než se stačí v Jičíně rozhlédnout, dochází k další vraždě, situace se stále víc komplikuje a řešení se zdá být v nedohlednu. Za pomoci městského písaře, purkmistra i jeho ženy a dcery se ale klubko záhad nakonec podaří rozmotat, byť tomu přechází dramatické události, včetně únosu a šplhání ve skalách.


Konec vám samozřejmě prozrazovat nebudu, ale musím říci, že příběh se četl dobře, měl zápletku, která byla celkem věrohodná a dalo se v ní zorientovat. Zajímavým osvěžením bylo to, že tentokrát Adam z Dobronína pátral s jinými pomocníky. Za mne tedy tentokrát příjemné čtení.


Anotace
Za městem Jičínem na cestě k Zebínu je ohrazená louka, na níž se od pradávna pohřbívaly oběti morových epidemií, ale také popravení zločinci, sebevrazi a kacíři. Jednoho dne se na této louce objeví mrtvé tělo velíšského lesmistra. Je přivázaný ke stromu, má rozpárané břicho a na čele krví namalované satanské znamení. Majitel panství Mikuláš Trčka z Lípy se pokusí zločin utajit, protože se bojí, aby ho nezačala vyšetřovat utrakvistická konzistoř. Jeden z jeho strýců však na něj vznese žalobu, a tak je celá záležitost projednávána v královské komoře. Tehdy se na Jiřího Adama z Dobronína obrátí Mikulášova manželka Johanka ze Šelmberka, aby se pokusil celou záležitost objasnit. I když to nespadá do jeho pravomoci, vyhoví jí, neboť ji měl za svobodna rád. Sotva však dorazí do Jičína, dojde k další vraždě.
Vydalo nakl. Moba v r. 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat