středa 16. března 2016

Husitská epopej I + II

Vypadá to, že momentálně nečtu... Sice čtu míň než bych chtěla, ale čtu. Žádný článek o knížkách tu nebyl proto, že jsem četla druhý díl sedmidílné Husitské epopeje od Vlastimila Vondrušky, což je docela slušná "bichle" - knížka má asi 600 stran. První díl jsem přečetla už před Vánoci, pak jsem si dala pauzu (kdy jsem četla knížky, co jsem našla pod stromečkem) a asi před měsícem jsem se pustila do druhého dílu, který jsem dočetla před pár dny. Už mám připravený díl třetí, který jsem si dneska stejně jako předchozí dva půjčila od mámy (první díl od nás dostala k narozeninám, druhý k svátku a třetí k Vánocům ;-)). Ale dám si od hustiů malou pauzu a tenhle článek věnuji jen prvním dvěma dílům. O dalších zas až někdy příště.



Z anotace obou knih
Několikadílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví neúprosný osud proti sobě. První díl se odehrává v letech 1400 až 1415. V té době se rodina Prokopů rozdělí, část se usazuje v Praze, zbytek zůstává v rodných jižních Čechách. Kniha popisuje život na dvoře krále Václava, prostředí pražské univerzity, mládí Jana Žižky, bitvu u Grunwaldu a také počátky reformačního hnutí a upálení Mistra Jana Husa.
Druhý díl se odehrává vletech 1416 až 1425. Rodina Prokopů se rozrůstá a každý její příslušník hledá štěstí jinde; nacházíme je v Táboře, mezi umírněnými pražany, na straně Rožmberků i v řadách pronásledovaných řeholníků. Kniha popisuje růst revolučních nálad v zemi, budování Tábora, první křižácká tažení do země, zápas o čtyři artikuly pražské a smrt Jana Žižky.
Obě kniky (a předpokládám, že to bude platit i pro další díly) jsou psané formou rodinné kroniky, kterou sepisují dva bratranci z rodu Prokopů, které běh let zavál na opačné strany víry - jeden je kališník, druhý katolík. Jejich dohadování nad dalšími kapitolami rodinné kroniky tvoří v obou knihách jakési předěly. Zároveň se v nich hmiňují některé historické události a milníky, které nějakým způsobem ovlivnily dění té doby. Kromě zmiňovaných členů rodiny Prokopů se v knize obejvuje celá řada skutečných historických postav - Jan Hus, král Václav IV, královna Žofie, Jan Želivský (který je tedy v knize osobou krajně nesympatickou), Oldřich z Rožmberka, Bohuslav ze Švamberka, Jan Žžka...
První díl má podtitul "Za časů krále Václava IV" a končí upálením Mistra Jana Husa v Kostnici, druhý díl s potitulem "Za časů hejtmana Jana Žižky" zachycuje období rozmachu husitského hnutí a končí krátce po smrtí Jana Žižky.
Oba díly epopeje se mi četly dobře, osudy rodiny Prokopů se zajímavě prolínají historickými událostmi. Sympatické je, že autor nelíčí hustitsví jednostranně, ale právě díky tomu, že členové rodiny Prokopů patří k různým názorovýcm proudům, je podle mého obraz té doby poměrně plastický (a autor nezakrývá, že různých zvěrstev a excesů typu vraždění, vypalování a loupení se v té době nakonec dopoštěli obě strany). Jen jsem se občas ztrácela v osobách (zejména, když jsem po pauze začala číst druhý díl) - přece jen je v knize dějových linek několik. A myslím, že v dalších dílech to bude ještě komplikvaněšjí, protože s přibývajícími roky se jednotlivé rodiny budou dále rozvětvovat. Ale každopádně se na třetí pokračování, které už mám doma nachystané, těším. Jen to tedy nebude čtení do metra - to fakt není kniha do kabelky :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat