úterý 9. května 2017

Sedmikrásky

Sedmikráska chudobka - vytrvalá léčivá rostlina z čeledi hvězdnickvitých, která se používá při chorobách žlučníku, zánětlivých onemocněních dýchacích cest i jako doplněk jarních salátů. To o sedmikráce praví Wikipedie.
Mně na jedné straně pohled na ni připomene Karafiátovy broučky - jak pod jalovcem po dlouhé a mrazivé zimě broučci nepřečkali zimu a vyrostly tam chudobky. A ty s červeným krajem byla za berušky ...
Na druhé straě je to veselá kytička, která nám na chalupě každoročně rozjasní trávník, který je kromě žlutých hlaviček pampelišek plný právě i bíle svítících květů sedmikrásek. Působí to takovým rozpustilým, jarním dojmem.




Jenže zahradu je třeba občas posekat. Původně jsme to plánovali udělat těsně před odjezdem z chalupy, ale protože na dnešek předpověď počasí prorokovala déšť a zimu a pak už nebude čas, osedlal manžel sekačku už včera a s veselými sedmikráskami (i pampeliškami) v trávníku je konec. Máme teď trávník se skoro vojenským sestřihem. Nevypadá špatně, ale ta rozpustilost sedmikrásek, pampelišek i kominíčků se mi líbila víc.

Před "exekucí" a po "exkuci"

Takže proto jsem si pár sedmikrásek utrhla do vázičky po babičce...


Zdroj obráku: http://www.herbariumdesign.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat