úterý 30. května 2017

Zapečené brambory s mletým masem a rajčaty

Jeden z našich rodinných oblíbených receptů. Kdysi jsem ho našla v nějakém časopise a trochu si ho přizpůsobila k obrazu svému, resp. našemu. Není to žádný kulinářský zázrak a navíc na fotkách nevypadá nandaná porce ani trochu fotogenicky (a to se mi ještě tu první, kterou jsem fotila, povedlo dát na talíř docela hezky, ty další vypadaly mnohem hůř), ale možná někoho zaujme jako obměna francouzských brambor.




Suroviny (4 porce)
1 kg brambor
300 g mletého hovězího masa
1 malá cibule
3 - 4 velká rajčata
1 lžíce plnotučné horčice
4 lžíce kečupu
100 g goudy
oregano
olej (sádlo)
sůl, pepř


Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme mleté maso. Opékáme tak dlouho, dokud se nezačne drobit. Přidáme jedno pokrájené rajče, kečup, hořčici, oregáno a dochutíme solí a pepřem. Necháme chvíli dusit, až rajčata změknou a odpaří se přebytečná tekutina.
Do zapékací misky vytřené olejem dáme vrstvu brambor, osolíme a navrstvíme na ni orestované mleté maso. Tuto vrstvu posypeme asi třetinou nahrubo nastrouhaného sýra. Další vrstvu vytvoříme z rajčat nakrájených na plátky (opět osolíme) a poslední horní vrstvu vytvoříme znovu z brambor. (a i tu samozřejmě osolíme).
Dáme do trouby vyhřáté na 200°a asi 25 - 30 minut zapékáme . Těsně před dopečením posypeme zbytkem nahrubo strouhaného sýra a dáme ještě na asi 5 minut zpéct, aby se sýr rozspustil a zezlátnul.

Žádné komentáře:

Okomentovat