neděle 11. prosince 2016

Mariánské lázně - stříbrné střípky

Mariánské lázně jsou nejmladší zproslulého trojúhelníku západočeských měst. Na jeho vzniku v pusté oblasti plné bažin mají zásluhu mniši z tepelského kláštera - klášterní lékař Johan Nehr přesvědčil několik mnichů, aby vyzkoušeli lázeňkou kůru založenou na vodě místních pramenů. Na základě jejích výsledků byla na konci 18. století vystavěna první lázeňská budova a na začáku 19. století pak byl tomuto místu přiznán statut lázeňského místa. Svůj název Marienbad získal podle Mariina pramene, u kterého byl vystavěn první lázeňský dům. Velkým rozmachem lázně prošly v 19. století a v období 1. republiky. V té době vznikla řada lázeňských domů a pobývala zde řada výnamných osobností - F. Chopin, J.W.Goehe, anglický král Eduard VII, R. Wagner, císař Franz-Josef I ...



Víkend v "Marjánkách" byl připomenutím 25. výročí naší svatby (proto "stříbrné střípky" Mrkající). Manžel vybral ubytování ve penzionu Villa Patriot, jehož součástí je gurmánská restarurace. Musím říci, že jak ubytování, tak jídlo bylo opravdu super a užili jsme si to.

Tady jsme bydleli

Několik mých poprvé - šneci, chobotnice, telecí brzík... K tomu bažantní prsíčka a dortíky z Modrého café (kam jsme zašli na doporučení Haničky z blogu Kámen úrazu)

A samozřejmě jsme také prošli jak Mariánské Lázně, tak nejbližší okolí. Je tu spousta značených cest, takže na kratší i delší procházky si myslím vybere každý. My jsme zkombinovali cestu Eduarda VII, Goethovu cestu, Královskou cestou a obešli tak opravdu skoro celé město - rozhlednu Hameliku, rozhlednu Kamzík, Geoligický park, Mecseryho vyhlídku, Kapli Panny Marie Sedmibolestné, vyhlídku Karola.
A tady jsou takové střípky z našeho courání...

Po Mariánských lázních jsme courali v večer ...

... i přes den

Třikrát kostel - katolický, evangelický a pravoslavný

Rozhledna Kamzík (bohužel momentálně nepřístupná) a rozhledna Hamelika (ta přístupná je a rozhled z ní za vyšlapání stovky schodů stojí)

A závěrečný pelmel - kameny v Geoparku, daňci v oboře, Lesní pavilon (bohužel uzavřený - nevýhoda zimního výletu) a kaplička Panny Marie Sedmibolestné

A úplně na závěr kytka, kterou jsem dostala od manžela k té stříbrné svatbě...

Žádné komentáře:

Okomentovat