pondělí 27. března 2017

Ralsko

Výlety jsou pro nás s manželem nejoblíbenější relax. Zatím nám to letos moc nevycházelo, takže když jsme ve čtvrtek zjistili, že víkendová předpověď vypadá příznivě aspoň na sobotu, operativně jsme se rozhodli, že víkend bude patřit výletu. Lokalitu už jsme měli vybranou předem (brouzdání na stránkách mapy.cz patří k mým oblíbeným kratochvílim), takže jsme jen rychle vybrali (a v pátek dopoledne rezervovali) ubytování.
A kam jsme to vyrazili? Cílem víkendového výletu bylo okolí Ralska.

Výhled na zříceninu hradu Ralsko na stejnojménném kopci (vypadá daleko, což ani nebyla, a vysoko, což byla)



Oblast kolem Ralska je zvláštním krajem - zasahoval sem vojenský prostor, který byl od konce šedesátých let využíván sovětskkými vojsky a u Stráže pod Ralskem se těžil uran, takže jsou tu i nepříliš pohledná místa (odkaliště nebo chemická úpravna...). Na druhé straně je to oblast se spoustou lesů, skalami, roubenkami ve vesnicích, dvěma jezery, malebně se vinoucí řekou Ploučnicí a několika zříceninami. Nás sem samozřejmě nalákaly ty lesy a zříceniny a ne pozůstaky po těžbě uranu ...

Zřícenina Děvín - není ani přes holé stromy moc vidět

Pro přenocování jsme si vybrali Hostinec U zlaté lípy na kraji obce Noviny pod Ralskem. Ubytováním jsme byli mile překvapeni - hostinec má sice jen čtyři pokoje, ale aspoň ten náš byl prostorný a dobře zařízený. Dokonce na pokoji byla k dispozici varná konvice a malá lednička, což nebývá rozhodně běžné. Taky samotná restaurace byla prostorná a přijemná s milou a rychlou obsluhou a slušnou kuchyní. Jen manžel žehral na to, že netočí Plzeň, ale Svijany...Mrkající

Hostinec U zlaté lípy (a už se na fotku navešla) - zvenku i zevnitř

A co jsme za víkend podnikli? Kromě dvou výletů na Děvín a Ralsko (které budou mít své vlastní články) jsme se ještě došli podívat na průrvu Ploučnice, které se říká také Pekelný jícen nebo Čerova díra. Řeka zde protéká soutězskou a dvěma tunely vysekanými v pískovcovém masivu. Tunel prý se dá i projít, ale přece jen nebylo ještě tak teplo, že bychom měli odvahu to zkusit. Takže jsme jen okoukli, kde řeka do soutěsky vtétá a otvor, ze kterého vytéká do malého jezírka.


Průrva Ploučnice ze všech stran, ze kterých šla vyfotit suchou nohou

Zajeli jsme také do Stráže pod Ralskem, kde jsme jednak nakoupili turistické známky prošlých míst (ocenili jsme informační středisko fungující i o víkendech celý den, což vůbec není v mimosezóně běžné) a jednak se došli podívat na zámek Vartemberk. Ten se nachází na výšině na kraji městečka a vznikl přestavbou bývalého stejnojmenného gotického hradu. Což je patrné jak z umístnění, tak z toho, že je obklopen příkopem, přes který k zámku vede most. Bohužel zámek značně utrpěl v době užívání sovětskými vojsky a z tohoto stavu se ještě nevzpamatoval, i když je patrné, že se pracuje na jeho záchraně (nová střecha). Díky tomu je také momentálně nepřístupný a mohli jsme si ho prohlédnout jen zvenku.

Ralsko - socha na náměstí a dvakrát Vartemberk

Žádné komentáře:

Okomentovat